Trabzon'un geçmişinde olunduğu tüm değerler yavaş yavaş yok edilmektedir. Bu açık ve net gözlemden hareketle, Ortahisar semtinde yıllar önce piyano resitalleri, ilin belli yerlerinde açık hava konserleri, kültürün en başında gelen tiyatro gösterileri, tiyatro turneleri, saygın mekânlardan gazinolar, eğlence yerleri, açık ve kapalı sinemalar vs. Bu güzel anıların belli yaş grubunun anılarında daima yer etmektedir.

Her daim söylediğimiz bir söz var, tarih kenti, kültür kenti Trabzon. Bu ifadelerin muhatabı, bugün herkes olduğunu düşünürsek, ilimizde bu haklı istekler yavaş yavaş kayboluyor diye düşünüyorum.

Her şeyden önemlisi, bir ülkenin yaşam standardı sosyalleşmeden geçer, bu olgu göz ardı edildiği takdirde, kazanılacak hiçbir davamız olamaz, olması da mümkün değildir. Bu görüş ve düşünceler doğrultusunda, Trabzon'a çok acil olarak “kültür ve sanat merkezi” yapılması gerekmektedir, içerisinde Trabzon Devlet Tiyatrosu'nun hazır bulunacağı,  tiyatro salonları, yönetim ve içinde lüzumlu konsepler ile, sinema salonları, sergi salonları, kütüphanesi, ayrıca, Trabzon'un etkinliğine katkı yapacak, daimi sergi salonları ve kafeteryası dahil, bu ilde hizmette bulunan sanatçı çevresine hitap edecek sosyal birimleri ile kültür ve sanat merkezi bu ilin birinci derece önceliğidir.

Trabzon'da, maalesef sanat adına hükmünü icra etmek hevesinde olan düşünceler ile genel kanaate katkısı zayıf yapılanmalar bu ilin potansiyeline ışık olmaktan uzak olduğu gerçeğiyle, bu tür hissi oluşumlar zayıf teselliden ibaret mantığıyla, Trabzon'u daha ileriye taşımak mantığına odaklanmak doğru olacaktır.

Bu belirtilerin ışığında Trabzon'da yok edilmeye çalışılan, Selçuklu, Osmanlı, yani ecdat yadigarı Türk eserlerinin genel envanterini acilen çıkartıp, bu yapıları biran önce korumaya almak ve onarımını sağlamak, milli bir ruhun yeniden canlanmasını sağlayacaktır.

Bu yönde, yerel idarecilerin, ilin temsilinde bulunan siyasilerin bu yöne odaklanması isabetli olacaktır.

Aksi takdirde, boş vaatler ile geçen günlerde bu kadim şehir tarihi şuurdan mahrum bırakılacaktır.