Bildiğiniz üzere Trabzon’da AK Parti 1. parti durumunda ve 4 milletvekili ile TBMM’de temsil etmekte. Hissedilmese de AK Parti’de milletvekilliği için büyük bir yarış devam ediyor. Son 20 yılın iktidarını sürdüren AK Parti, 2002 ve 2007 genel seçimlerinde yerel bazlı isimlere önem verirken; 2011, 2015 ve 2018 seçimlerinde tamamen genel merkez ağırlıklı isimleri TBMM’ye taşımıştı. Yaşanan ekonomik sıkıntılar AK Parti Genel Merkezi’ni 2002 stratejisine geri döndürmüş gibi duruyor. Sahaya inen milletvekili adaylarının alacakları ekonomik eleştirileri göğüsleyen, yerel halkı tanıyan ve yerel halktan sevgi, saygı gören isimlerin listelere girmesi büyük ihtimal. Aslında Trabzon’da bu stratejinin ilk sinyallerini Trabzonspor’un efsane oyuncusu Şenol Güneş verdi. AK Parti yöneticileri ile maç öncesi sahayı incelemek misali kısa geziler yaptı. Bu arada eski bakan Berat Albayrak’a ayrı parantez açmak gerekiyor ki liste başı olması kuvvetle muhtemel. AK Parti’de kadın kontenjanı muhakkak kullanılacak ve 3. sırayı kadın kollarından gelme Meryem Sürmen dolduracaktır diye düşünüyorum ve Trabzon’da AK Parti’nin dinamosu 4. sırayı ise 2 dönem belediye başkanlığı yapan Ahmet Metin Genç zorluyor. Son 2 sırada da yine güçlü isimler dolanıyor. Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, TFF yönetimine alınmamasıyla büyük ilgi kazanan Mustafa Hacıkerimoğlu, İl Başkanı Sezgin Mumcu, eski İl Başkanı Haydar Revi gibi kuvvetli isimlerin listelerde olması bekleniyor.

Cumhuriyet Halk Parti’sine dönersek eski isimler teyakkuz durumunda. Güzide Uzun, Nuri Aydın, Sibel Suiçmez gibi isimler genel merkezin yolunu ciddi derecede aşındırıyor. Hatırlanacağı üzere 25. dönem milletvekilliği sıralaması yapılırken Trabzon teşkilatı ön seçim istemiş ve parti işgali sonrası ön seçimlerden Haluk Pekşen milletvekili adayı olarak çıkmıştı. 2015 seçimlerinde Trabzon’da oy kaybına uğrayan Cumhuriyet Halk Partisi, 2018 genel seçimlerinde ön seçim uygulamasından vazgeçerek genel merkez belirlemesiyle Ahmet Kaya’yı liste başı yaparak yine oy kaybına uğradı. 2015 ve 2018 yıllarında il başkanı olan Güzide Uzun’un üst sıraları zorlaması yaklaşık 40 bin oy kaybı nedeniyle zor görünüyor. Eski DSP il başkanlarından Sibel Suiçmez’in barolar birliği yönetimine girmesi kendisine kontenjan şansını artırır gibi görünüyor. Mevcut vekil Ahmet Kaya’nın beklenen oy patlamasını gerçekleştirememesi ve genel merkezden vetolu olması (Bir dönem Muharrem İnce’yi desteklemişti) listeye girmesini etkileyecektir. Öte yandan mevcut İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu renk vermese de ilk sırayı zorlayacaktır. Yine son dönemde Belediye Meclisi üyelerinden Oktay Söğüt ve Cüneyt Zorlu isimlerini de pas geçmemek lazım. Trabzon CHP’de bütün stratejiler 1. sıraya endeksli olduğundan listenin geri kalanı parti içi isimlerle doldurulacaktır. Son olarak Trabzon CHP’de ekstrem bir durumu gözden kaçırmamak gerekir. 2014 yerel seçimlerinde Volkan Canalioğlu ile 115 bin bandına gelen oy oranı takip eden seçimlerde düşüşe uğrayarak 76 bin bandına kadar gerilediğini yukarıda belirtmiştim. Canalioğlu, 2015’ten sonra sessizliğini koruyarak siyasi arenada gözükmese de 2023 seçimlerinde “Ben de varım” derse dengelerin çok değişeceği kuvvetle muhtemel.

Trabzon İYİ Parti genel merkezinden gelen havayı soluyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Koray Aydın’ı evinde ziyaret etmesi Trabzon milletvekilliği listesinin Koray Bey’in elinden geçeceğini gösteriyor. Kulislerden aldığım bilgiler de bu görüşü netleştiriyor. İYİ Parti Genel Merkezi ve Trabzon İYİ Parti teşkilatı 2 milletvekilliğine gözünü dikmiş durumda. Mevcut milletvekili Hüseyin Örs, sağlık sebepleriyle çekilmezse kontenjan adayı olarak Ankara, İstanbul listelerinde olabilir. GİK üyelerinden Yavuz Aydın ve Şükrü Kuleyn ilk 2 sırayı paylaşacak önemli isimler olarak görülüyor. Kadın kontenjanı için en güçlü aday Fatma Başkan gözükürken, Berrin Tezel Erkuloğlu da şanslı isimler arasında.