Bugün size bir masal anlatacağım.

Bir baba ve iki çocuğu arasında geçen bir masal...

Baba, iki çocuğu için bir tost almış ve tostu masaya bırakmış. Büyük oğluna dönüp ikiye böl demiş. Daha sonrada küçük oğluna dönüp istediğin parçayı al demiş. Kesen hile yaparsa daha az yiyecektir. İşte adalet ve hukuk buradadır. Büyük oğlu hile yaparsa küçük parçayı yiyecektir. Burada kanun babadır. Büyük evlat devlet, küçük evlat ise millettir.

Adalet, yol gösterici olmaz ve devlet eşitlikten yana tavrını kaybederse millet ahlaka olan güvenini kaybeder. Sevgiden daha kıymetli bir değer varsa bilin ki o güvendir.

Güven kelimesi ahlaki değerden çok fazlasıdır. Güven bir tohum ise ahlak topraktır. Harezmi sıfır rakamını icat eden büyük bilim adamına bir gün sormuşlar.

İnsan nedir?

Demiş ki: İnsan güzel ahlaklı ise bir eder. Yakışıklı ise buna bir sıfır ekleyin on eder. Varlıklı ise bir sıfır daha ekleyin yüz eder. Soylu ve nesep sahibi ise bir sıfır daha ekleyin bin eder.

Fakat “ahlak” bir giderse, insanın kıymeti gider geriye değeri olmayan sıfırlar kalır!

Devlete olan güven, milletin ahlakı ile doğru orantılıdır. Güven kaybolursa, ahlak yok olur.

İyi bir dünya, iyi bir ülke, iyi bir çevre, iyi bir insan görmek istiyorsanız durakta bekler gibi oturup size gelmesini bekleyemezsiniz. Siz ona gitmek zorundasınız. Eğer gidemem diyorsanız o durakta başınıza gelen adaletsizlik ve haksızlıklar için kimsenin gelmesini beklemeye hakkınız yok.

Çünkü diğerleri de bir durak da bekliyor olacak.