24 Haziran seçimlerinin ardından gözler yerel seçimlere çevrildi.

Yerel seçimlerin de daha şimdiden erkene çekebileceği söyleniyor.

Mahalli seçimlerin Kasım’da yapılabileceği iddia ediliyor.

Siyasi partiler, daha 24 Haziran’ın yorgunluğunu üzerinden atmadan yerel seçimler için de aynı titizlikle çalışmalarını sürdürüyor.

Bir yandan 24 Haziran seçim sonuçlarının analizini yaparken bir yandan da yerel seçimler için potansiyel adayların profillerini didik didik inceliyorlar.

Trabzon açısından bakıldığında milletvekilliği seçimlerinde özellikle AK Parti’nin oylarında yüzde 11’lik bir düşüş yaşandı.

AK Parti’nin Trabzon’da bazı önemli isimleri bunu bir başarısızlık olarak görmüyorlar.

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsının aldığı oyları da teşkilat başarısı olarak görüyorlar.

Ancak kaçırdıkları bir nokta var. Vatandaş diyor ki “Biz Cumhurbaşkanın şahsına oy veriyoruz, teşkilatlara veya şahıslara oy vermiyoruz. Milletvekilliği seçimlerinde de AK Parti’ye oy vermişsek o da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hatırı içindir.”

Trabzon’da sokağın sesi bu yönde. Ancak ısrarla bazı AK Parti’nin önde gelen isimleri bu gerçeği görmemezlikten geliyor.

24 Haziran’da vatandaşların sandıkta vermiş olduğu uyarıyı kulak arkası etmeye çalışarak Trabzon’da başarılı olduklarını savunmaya devam ediyorlar.

Cumhurbaşkanlığı seçimi hariç milletvekilliği seçimlerinde AK Parti’nin tüm oyları neredeyse 18 ilçede düşüşe geçti.

Bu oy oranları da açıkça gösteriyor ki Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan olmazsa AK Parti’nin oyları büyük oranda düşüşe geçecek.

AK Parti’ye verilmeyen tepki oyları da herkesin bildiği gibi MHP’ye gitti.

Vatandaş 24 Haziran’da açık bir şekilde mesajını verdi; uyarısını yaptı.

“Yerel seçimlerde karşımıza bizim kabulleneceğimiz adayları çıkarın. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kullanan değil, halka yakın, icraat yapan, çalışan belediye başkan adayları istiyoruz” diyen sokaktaki vatandaş bu kriterlere göre yerel seçimlerde sandığa gidecek ve karar verecek.

Genel manada sokağın sesi bu şekilde.

Bu gerçeği ister AK Parti’nin önde gelen isimleri kabul eder isterse kabul etmez.

Ama hakikat bu.

Eğer önümüzdeki yerel seçimlerde vatandaşların istekleri göz ardı edilirse AK Parti’nin işi çok zor.

Gücünü halktan değil de makamdan alan, halka rağmen icraat yapmaya çalışan, vatandaşların makul olan isteklerini kulak arkası yapan, ‘Dediğim dedik çaldığım düdük’ mantığıyla hareket eden, hırs ve ihtiraslarına yenik düşen, ranta çanak tutan, ortak akla önem vermeyen, kararlılığını şehrin menfaatleri için değil de kendi egosu ve çıkarları için kullanan adaylar belirlenirse AK Parti’nin yerel seçimlerde hali yamandır.

Bu yüzden Trabzon’da aday belirleme kriterlerinde halkın istekleri göz önünde bulunmazsa AK Parti yerel seçimlerde bazı belediyeleri kaybedebilir.

Bu arada Sayın Erdoğan’ın mahalli idarelerle ilgili halktan gelen şikâyetler ve önerilerle ilgili kurmaylarından haftalık bilgi istediği vurgulanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sahadan gelen mesaja göre yerel seçimlerde aday tercihinde bulunacağı ifade ediliyor.

Yerel seçimlerde AK Parti’nin Trabzon’da belediye başkan adaylarıyla ilgili şunu söyleyebiliriz ki bazı belediyelerde değişim kaçınılmaz gibi.

Öte yandan CHP, MHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin kurmayları da özellikle AK Parti’nin tartışıldığı belediyelerde güçlü ve halkın benimsediği belediye başkan adayları belirlemek için çalışmalarını sürdürüyorlar.