(AİBA) Dünya Boks As Hamlesi Başkanı Umar Kremlev’in amatör boksörlere bildiğim kadarıyla bu sene uygulamaya koyduğu maddi destekler, amatör boksörleri ve ileride boksa bir yerlere gelmede çok itici bir yardımı olacaktır.
Uygulama şöyle: 24 Ekim’de Belgrad’da yapılan erkekler amatör Dünya Boks Şampiyonası’nın 25 Milyar Dolar ödülü dağıldı, dağılma şöyle olmuştur; Dünya Şampiyonası’nda birinci olana (altın madalya kazanana) 100 bin dolar, ikinci olana yani gümüş madalya kazanana 50 bin dolar, 3.yani bronz alana 25 bin dolar ödül dağıtıldı.
Bu uygulama ile dünya çapında geri giden amatör boksun daha aktif hale geleceği kaçınılmaz oldu. Herkesçe malum amatör dendiği zaman kelime anlamı zevk için yapılan bir uğraş olarak tanımlanmaktadır. Bunun için şimdiye kadar bu tip ödüller düşünülmediği için bu denli bir ödül söz konusu olmamıştır.
Düşünün, minikler, yıldızlar, genç ve büyükler kategorisinde en az 7-8 sene amatör boks ile ilgilenenler 30 maç yapmaktadırlar. Bu kadar maç yapan amatör boksörlere baktığımızda, maddi yönden tatmin edici bir getiriye sahip değildiler, bunun sonucunda ya boksu bırakıyorlardı ya da bir yolunu bulup profesyonel olma peşinde koşuyorlardı.
Amatör boksörlerin hayatını idame edecek bir yaşam tarzı kendilerine kazandıramıyor, yukarıda da belirttiğim gibi bunun neticesinde bokstan kopuyorlardı. Bu ödüller devam ettiği sürece amatör boks artık atiyi karanlık görmeyecektir.
Dikkat ediliyorsa, amatörde maddi desteği olmadığı için yarıda bırakılarak profesyonele dönüş yapılıyordu. Tabii ki, profesyonele tutunabilmek için, amatör boksu devam ettiği müddetçe büyük dereceler elde edilmesi gerekiyor. Örneğin; Gençler Dünya Şampiyonu, Büyükler Dünya Şampiyonu olimpiyat derecesi yapması gerekir ki para kazanılabilsin...
Türkiye’de olduğu gibi amatörde, rahmetli Sinan Şamil Sam gibi hem gençlerde, hem de büyüklerde Dünya Şampiyonluğu kazandığı, bunun neticesinde de profesyonel olup maddi kazanç elde edilebildi. Ama ne yazık ki amatörde sıfır denebilecek kadar düşük derecede olanlar da bir hayli vardır ki onlar da profesyonel boksa soyunmaktadırlar. Bir kaç eften püften maç yaparak (5-6 kalitesiz maç ile) kendilerini profesyonel olarak lanse etmeye çalışıyorlar ama bu tip boksörler amatör boksta başarılı olmadığı için, profesyonelde, iyi bir boksöre denk geldiklerinde nakavt olmaktan kaçamayıp boksu bırakmak zorunda kalıyorlar.
Bence profesyonel olacak kişilerde yukarıda belirttiğimiz gibi amatör boksa iyi bir altyapı oluşturarak, amatördeki kıstasları yerine getirdikten sonra profesyonel boksu seçmesi boksun kalitesini arttıracağı gibi, boksa ilginin de arttıracağını bilmekteyiz. Bu sistem oturduğu müddetçe, öyle önüne gelen profesyonelliğe soyunamaz. Yukarıda belirttiğim gibi bu şekilde olursa profesyonel boksa da kalite gelecektir.

***

Maske, mesafe, hijyen kurallarına lütfen dikkat edelim.