Çağımız insanı çok duyarlı. Yeterince eğitim alamamış olanlar bile Uzunsokak’ta gezerken görsellerde güzellik, kaldırım taşlarında estetik arıyor. Şehirde ve özellikle birbirine paralel şehrin üç ana caddesi olan; Kunduracılar Caddesi, Maraş Caddesi ve Uzunsokak’ta bulunan tabela kirliliğinden artık hoşlanmıyor. Daha önce defaatle yazdığımız; yer altı hatlarının müdahale bağlantıları olan “rögar” kapaklarının çevresindeki yeni yapım taşların kırılıp yerinden oynaması hiçte hoş karşılanmıyor. 
Kunduracılar Caddesi’ne döşenen sokak taşlarının caddenin tarihi misyonuna çok güzel uyum sağladığı ancak ayni şeyin Uzunsokak için söylenebilmesinin henüz mümkün olmadığını belirtmemiz gerekiyor. Yapılan güzel çalışmaları elbette ki hep birlikte takdir edenlerdeniz. Bizim kültürümüzde şöyle bir eksiklik olduğu söylenir; zoru başarır, kolayda kaybederiz.
Mesela; Uzunsokak boyunca yürüyen onlarca insan, yeni döşenen sokak taşlarının üzerinde siyah lekeler görmekten mustarip! 
Merak edip inceledik ki; bu lekeler, insanlar tarafından çiğnendikten sonra fütursuzca sokağa atılan sakızlardır. Üzerine basılınca siyahlaşıyor ve yapıştığı yerde müdahale edilmezse aylarca kalabiliyor.
Bu çirkinliğin ortadan kalkması elbette ki çok zor bir iş değildir. 
Sokak temizlik görevlileri talimatlandırılıp, kendi sorumluluk alanlarındaki bu yere atılan sakızları kazıyıp çıkarırsa mesele kalmaz. Ayrıca bu konuda kamuoyunu bilgilendirici “bilboard” afişleri ve okullarda farkındalık eğitimi yapılabilirse mesele temelden halledilmiş olur.
Bu çağda bu sıradanlık bize elbette ki yakışmıyor. Gerek tabela kirliliğine, gerek yabancı dille yazılan işyeri tabelalarının sokaklarımızı işgal etmesine müsaade edilmemelidir. 
Fransa da, Fransızca’nın dışında bir işyeri tabelasının fiyatı, Fransızca yazılan bir tabeladan on kat daha fazla vergiye tabidir.
İngiltere, Almanya ve birçok kalkınmış ülkelerde de uygulama bu. 
Yasaklamadan ancak, vergilendirme ile işi temelden çözmüşler.
Dünyanın yaklaşık elli ülkesini gezdim ve dikkat ettim, o ülkelerde kendi ana dillerinin dışında ya çok az tabelaya rastlarsınız ya da hiç rastlamazsınız.
Şu sokaklarda ki tabelaların haline bakar mısınız!
Neredeyse Türkçe yazılmış tabelamız kalmamış.
Müstemleke ülkelerinde bile bu kadarına rastlamak mümkün değildir.
Bu da nereden çıktı, bizim daha önemli işlerimiz var diyecek olan yöneticilere dememiz o dur ki; sokaklarımızı bu çirkinliklerden hep beraber koruyalım. Unutulmamalıdır ki; başarı ayrıntılarda saklıdır.