Gençler! Hayatta atıldığınız yolun, en tehlikeli düşmanı kötü arkadaştır. Arkadaşın kötüsü, inanın bir gencin başına gelebilecek kötülüklerden en fenasıdır. Enteresandır, öyle kötülük ki, sinsi bir maskedir. Kötü arkadaş o maskeyi çok ustaca kullanır. Bu sinsi maskeyi kullanırken, dost ağızı kullanır. Dost ağızı yetmiyormuş gibi, seni yakın takibe alıp, yardımına koşar. 

“Tembellik senin içindedir” ve sana senin ağızınla anlatır. Zaten tembelliğin “işi asma”, “serkeşliğe düşme” şekli umumiyetle kötü arkadaşın etkisi ile başlar ve bilahare alışkanlık haline gelir ve bize de normal gelir. Böyle arkadaşların korkulacak bir felsefesi vardır. Seni her platformda, sözleri ile ve davranışları ile etki altına alır, tekrar eder. 

Arkadaşın kötüsü, senin aile mutluluğundan rahatsız olur. Başarılı olmanı küçümsemek ve dalga geçerek o yolda senden intikam alır. En önemlisi kendisinin düştüğü bataklığa, seni de kendine benzeterek o bataklığa sürüklemek için enteresan çareler arar.

Böyleleri; sözleri ile yaşayış tarzıyla, manevi enerjini kırar ve sende gaddarca bir ruhsal bir gevşeklik meydana getirmeye çalışır. Şunu iyi bilelim, kötü arkadaş, bir gencin hayat boyu rastlayabileceği en büyük şanssızlıktır. Tembellik ve arkadaşın kötüsü birleşince, ikisi beraber sana musallat olursa yani gafil aldanırsan, bir ömür boyu bu iki kötü korkunç düşmandan kendini kurtarman, örnekleri mevcuttur ki çok güç olur. 

Gençler, arkadaş edineceğiniz kimsede arayacağınız şartlar; maneviyat, vatanına bağlı, çalışkanlık, dürüstlük, iyilik, sevecenlik olmasına kesin dikkat edilmesi, bu güzel huylara sahip olan bir insan, diğer tüm iyi özelliklere de sahip demektir. Bu şartları bulamadığın kimse ile kesinlikle arkadaş olma, eğer olursan da sonra eyvah para etmez! 

Ömür boyu başarılı olma sürecinde, karşına çıkacak en tehlikeli düşmanların en önemlileri bunlardır. Zaten gençler, sizin elinizde, bütün düşmanlarla savaşacak kuvvetli bir silahınız var ki bunlar; inançlı olmak, iradeli olmak ve çalışmaktır.

Sakın kötü arkadaşın hayat tarzını benimseme, geçici gösterişli hayatından gözlerin kamaşıp da; namuslu çalışmanın güvenilir sonucundan şüpheye düşme ve manevi kuvvetini yitirme. 

Geleceğini karanlık bir tesadüfün cilvesine bırakma. 

Şu bir realitedir; hayatta insan olan, insanca yaşanan yol, doğruluk ve namus yoludur, bu böyle biline!

Gençler! Şair ne güzel söylemiş: “Atiyi karanlık görerek azmi bırakmak , alçak bir ölüm varsa eminim budur ancak.”

Hiçbir zaman kötü arkadaşların tesirine kapılıp atiyi (geleceği) karanlık görmeyiniz.

***

Maske, mesafe ve hijyen kurallarına lütfen dikkat edelim.