SONNOKTA SELAY SAYKAL - Türkiye'de hırçın dalgalı denizi, çetin coğrafya ve zorlu iklimde yaşayan Karadeniz insanı sert mizaçlı ve öfkeli yapılarıyla biliniyor. Trabzon Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde görevli PDR psikolog uzman Dr. Betül Uzuner, coğrafya ve iklim şartlarıyla uyumlu zor ve hırçın karakterleri ile tanınan Karadenizlilerin aslında net tavır ve tutumlu oldukları, bunun da öfkeli algısı oluşturduğu belirtti. Öfkenin baskılı ve bağımlı yaşam şeklinin birikimiyle ortaya çıktığını belirten uzmanlar, bölge insanının öfkeli olduğuna dair genellemenin gerçekçi olmadığını belirtiyor.

ÖFKELİ DEĞİL NET TAVIRLI
Uzuner, Karadenizlilerin öfkeli bilinmesinin yanlış bir genelleme olduğunu söyledi. Kurum ve kuruluşların çalışanlarına yönelik talep halinde öfke kontrolü eğitimleri de verdiklerini söyleyen Dr. Uzuner, “İnsanı yaşadığı ortama ve kültüre göre değerlendirebiliriz ama günümüz çağında insanları bireysel olarak değerlendirmek ve yorumlamak çok daha doğru. Trabzon’da yaşayanların belki yüzde 80’i Trabzonlu ama yüzde 20’si yabancı. Geneli kapsamanın doğru bir ifade olmadığını düşünüyorum. Mevcut duruma tepki vermek her zaman negatif anlam taşımamalı. Haklı olduğunuz yerde usule uygun şekilde gereken tepkiyi vermek her zaman insana kazandırır” dedi.

DAHA CESURLAR
Karadeniz insanının net ifadeli olduğu için ‘öfkeli’ algılandığını vurgulayan Dr. Uzuner, “Bence Karadeniz insanı daha net tavırlı, tutumlu. Diğer bölgeleri ayrıştırarak demiyorum ama daha cesurlar ve ifadede netler. Ne istediklerini tam olarak ifade ettikleri ve belirttikleri için belki de insanda öfke algısı uyandırıyor. Kimi insan doğruyu sevmez ya da direkt söylenen gerçeği belki kabul etmeyebilir. Net tavırlı ve tutumlu olmak ya da ne istediğini bilmek öfke değil” şeklinde belirtti.

Editör: Haber Merkezi