Daha çok Diyarbakır, Şanlıurfa ve Adana’dan gelerek valilik tarafından Uzunisa ve Karapınar Mahallelerinde hazırlanan geçici konaklama merkezine çadır kurarak yerleşen binlerce fındık işçisi, iş beklemeye başladı. Konaklama merkezine kendi imkanlarıyla çadır kuran mevsimlik fındık işçileri yeme-içme ihtiyaçlarını yaptıkları yemeklerle kendileri karşılarken, çocuklar ise oyun parklarında eğleniyor. Mevsimlik işçilerin tuvalet ve banyo ihtiyaçlarını Ordu Valiliği ve Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından ortak yapılan tesisten karşılıyor.

İş bekliyorlar
Adana’dan ailesi ile birlikte fındık işçiliği yapmak amacıyla Ordu’ya gelen Hasan Mira, Ordu’ya ilk kez geldiğini, daha önce şeker pancarı işçiliği yaptığını anlattı. Konaklama merkezinin adeta ‘çadır kent’ olduğunu belirten Hasan Mira, “Ekmek parası için geliyoruz. Ancak hala iş bulamadık” dedi.

Hasan Mira, “Günlük yevmiye 70 lira dediler. İş bulamadık ama çavuşlar (fındık işçi lideri) anlaşma yaptıklarını söylediler. Ne kadar doğru bilmiyoruz, net bir şey yok” diye konuştu.

Şanlıurfa Viranşehir’den gelen Cabbar Keklikçi, 8 yıldır Ordu’ya geldiğini, daha önce ırmak kenarlarında zor şartlarda konakladıklarını belirtti. Konaklama merkezinin faaliyete geçirilmesinden sonra her gidenin yanında 3-5 kişiyi de getirmeye başladığını ve konaklama merkezinin nüfusunun her yıl arttığını belirten Keklikçi, “Şimdi iş bekliyoruz. Burada hasat 8 Ağustos’ta başlayacakmış. Bahçe sahipleri ile telefonda konuştuk. Ayın 8’ini bekliyoruz. Durumumuz iyi olsa gelmezdik” şeklinde konuştu.

Diyarbakır’dan gelen Ahmet Çavuş ise 10 yıldan fazla bölgeye gidip geldiğini belirtti. Henüz bir iş anlaşması yapmadıklarını belirten Çavuş, “Allah’ın izni ile ay başında başlayacağız. Bekliyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi