Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Türkiye’de en fazla karayolu tünelinin 52 tünelle Gümüşhane sınırları içerisinde olduğunu belirterek Vauk Tüneli'nin ihale sürecinin başladığını, Gümüşhane-Kelkit karayolunun kaza kara noktası Pirahmet Kavşağı da dahil olmak üzere 27 Ocak’ta ihale edileceğini söyledi.

Gümüşhane-Kelkit Karayolu'ndaki Pekün Dağı'na yapılması planlanan tünelin ihale kapsamına dahil edilmediğini, buradaki proje çalışmalarının tamamlanmasının hemen ardından ihale edileceğini kaydeden Vali Memiş, Kelkit yolunun en geç 2 yıl içinde bitirilmek üzere duble yol olacak şekilde ihale edileceğini ifade etti.

Vali Memiş, “Karayolları ilimizde 2016 yılında toplam 410 milyon TL’lik yatırım yaptı. Zigana Tüneli'nde bin 850 metreyi geçtiler. Trabzon tarafından da 800 metreye ulaştılar. 1000 metreden sonra günde en az 8 metre karşılıklı kazmaya devam edecekler. Bu hesaplamalara göre 2019 sonunda tünel bitiyor. Gümüşhane tarafından tünel betonlamaya da başladı. Bu Gümüşhane için çok önemli” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım’ın müjdesini verdiği Salyazı Havalimanıyla ilgili Valilik olarak kamulaştırılacak muhtemel alan üzerinde çalışma yaptıklarını dile getiren Vali Memiş, “Havalar biraz ısındığında havadan topografik tarama yapılacak. Havaalanı bizim için çok önemli. Bununla eş zamanlı olarak Gümüşhane’den, Kelkit’ten, Şiran’dan buraya ulaşımı kısa süreye indirmemiz gerek. 2019’da 40 dakikada Trabzon’a gidilecek. Trabzon, Erzincan, Ordu-Giresun, Erzurum’da hava limanları var. Gümüşhane bu illere 1 saat mesafede artık ulaşılabilir bir kent oluyoruz. Gümüşhane’nin geleceği var. Projeksiyonumuzu geniş tutmalıyız” diye konuştu.

AK Parti Gümüşhane Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Cihan Pektaş da Vauk Dağı'na yapılacak tünel ihalesinin yeni Zigana Tüneli'nde olduğu gibi ön yeterlilik gerektiren bir ihale olacağını belirterek “Büyük firmaların, güçlü firmaların yapım işini alması için uzun sürse de bu şekilde bir uygulamaya gidildi. 24 Ocak’ta ön yeterlilik başvuruları başlayacak. Yeterlilik alan firmalardan teklif toplanacak. Daha sonrada süreç devam edecek” şeklinde konuştu.

Vauk Dağı'nın iki ayrı tünelle geçileceğini dile getiren Milletvekili Pektaş, “Projemiz toplamda 7 bin 400 metre çift tüp olacak. Çok önemli bir proje. Burada iki adet tünel var. Biri 5 bin 900 metrelik birinci tünel. Oradan çıktıktan sonra bin 500 metrelik bir tünele daha girilecek. Toplamda çift tüp olarak 14 bin 800 metre delme işlemi yapılacak Vauk Tünelinde şu an itibariyle her şey yolunda işliyor” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi