Ordu'nun Fatsa ilçesinde 2015 yılından bu yana faaliyet gösteren siyanürlü altın madeni ağır yağışlar nedeniyle tehlike yaratıyor. Maden çevresindeki ağır metaller ve siyanür çevredeki köylere ve şehir merkezine yayılıyor. Sellerle boğuşan Fatsa’da asıl büyük tehlikenin ağır metal kirliliği ve siyanür sızıntısı olduğu belirtildi. Fatsa’da fındık bahçelerinin ortasında açılan altın madeni çevresinde aşırı yağışlar nedeniyle heyelanlar oluştu.

Madenin ÇED raporunda maksimum yağış miktarı metrekareye günlük 110 kg olarak belirtilirken, 2018 yılında 283 kilogram yağmur yağmıştı. Önceki gün Bartın’da metrekareye 400 kilogram yağış düşerken, son yağışlar sırasında Fatsa’ya düşen yağış miktarının metrekareye günlük 300 kilogramın üzerinde olduğu belirtiliyor. Yani madenin kendi ÇED raporunda belirttiği değerlerin bile çok üstünde bir yağış söz konusu. Fatsalılar siyanür havuzlarının patlamasından, ağır metal kirliliğinin etrafa saçılmasından endişe ediyor.

"PATLAMAYA HAZIR NÜKLEER BOMBA GİBİ..."

Ordu Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın, ağır yağışlar nedeniyle maden çevresindeki ağır metallerin çevredeki köylere ve Fatsa şehir merkezine doğru hareket halinde olduğunu söyledi. Aydın, küresel iklim krizinin madeni patlamaya hazır bir nükleer bomba haline getirdiğine dikkat çekti, şunları söyledi:

“Bölgeden her geçen gün sel ve heyelan haberleri geliyor. Zaten yapmış olduğumuz çalışmalar maden bölgesinin etrafında ölümcül düzeyde kirletici (ağır metaller) miktarlarının olduğu tespit edilmiştir. Maden çevresindeki bu ağır metaller, bu ve benzeri yağışlar sonrasında yüzey suları, dereler ve ırmaklar yoluyla daha geniş alanlara yayılması ve tarımsal alanlara, içme suları kaynaklarımıza, sucul canlılara, bitkilere, meyvelere, hayvanlara, bölgedeki tüm canlılara bulaşması kaçınılmazdır. Böyle riskli bölgelerde zehir saçan siyanür kullanılarak altın madenciliği faaliyetlerin yapılmaması gerekmektedir. Aksi takdirde bölgede sağlıklı tarım aktivitelerinin yapılması veya içilebilir su kaynaklarına ulaşmak mümkün olmayacaktır. Bu türden aşırı yağışlar sırasında zehirli maden bölgesindeki havuzların ve liç alanındaki zehirli kimyasalların doğal ortama karışması kaçınılmazdır. Biz de yıllardır bunu anlatmaya çalışıyoruz.”

Yıllardır madene karşı verilen mücadelenin gönüllü avukatlığını yapan Avukat Nur Hilal Gündüz, Fatsa’daki siyanürlü maden bölgesine giderek aşırı yağışların siyanürlü madenin çevresinde yarattığı tehlikeleri görüntüledi. (odatv) 

Editör: Haber Merkezi