Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği YK Başkanı Mustafa Yılmaz çalıştayda şunları söyledi;

"Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Ordu ilinde Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Proje ile Ordu ilindeki ulusal ve uluslararası lobicilik yoluyla sağlık turizmi potansiyelinde farkındalık oluşturularak, turizm sektöründeki paydaşlara yeni bir bakış açısı kazandırılması amaçlanmaktadır. Proje kapsamında lobicilik faaliyetleri ile özellikle İstanbul Ankara, Antalya,Trabzon gibi büyük şehirlerde faaliyet gösteren sağlık turizmi organizatörleri bölgemize getirilerek yerel paydaşlarla buluşturulacaktır. Bu katılımcılar, Ordu’daki sağlık kuruluşlarını ziyaret edecek, paydaşlarla buluşacaktır.
 
Katılımcılar, sağlık kurumlarıyla yüz yüze görüşmeler yapacak, hasta yönlendirmeleri yapacak, Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi üyeleri ile bir araya gelecek, yeni iş birliği alanları ortaya çıkacaktır. Katılımcılar, turizm ve sağlık aktörleri ile buluşarak bir ortak akıl arama konferansı ile çalışmalar yaparak Ordu ili Sağlık turizmini geliştirmeye yönelik yapılması gereken faaliyetler ile ilgili önerilerde bulunacaktır.  
 
Son yıllarda Ordu’da ilgili kurum ve kuruluşlar, ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan sağlık turizmin geliştirilmesi ve desteklenmesi ve yaygınlaştırılması, başarılı ve sürdürülebilir sağlık turizmi işletmelerinin kurulması, sağlık turizmi potansiyelinin artırılması ve yerel dinamiklere dayalı turizm faaliyetlerinin desteklenmesine yönelik çalışmalar yapmaktadır. Proje ile Ordu ilindeki sağlık turizm sektörlerinde hizmet veren kurum ve kuruluşları bir araya getirip özellikle sağlık turizmi, spor turizm, medikal turizm, kültür turizmi, kaplıca turizmi ve kış turizmi konularında bölgemizin mevcut turist potansiyelini arttırmak ve mevcut potansiyeli değerlendirmeye yönelik çalışmalar yapılacaktır. DOKSAD; Ortadoğu ülkeleri ve yakın komşu ülkeleri hedef kitle olarak belirleyen sağlık turizmi sektörü, Türkiye’nin 2023 yılındaki 2 milyon uluslararası hasta ve 20 milyar dolar gelir elde etme hedefine katkı vermek için bir koordinasyon ve iş birliği zemini oluşturarak, kamu sektörü ve sivil toplum kuruluşlarıyla istişarelerde bulunup ilgili sektörler için bir yol haritası belirleyecektir.
 
Turizm acenteleri ve yatırımcılarının sağlık turizmi alanında kapsamlı paketler sunmasını teşvik etmek gereklidir. Ordu ili coğrafi ve stratejik konumu, iklimi ve çevresindeki 4 saatlik uçuş mesafesinde yaşayan 350 milyon insan potansiyeli ile önemli bir konumdadır. Ortadoğu ve Kafkas ülkeleri ile son zamanlarda sağlanan vize muafiyetleri, sınırlarda sağlanan kolaylıklar, siyasi ve kültürel ilişkiler ile bu bölgelerden yöremize yapılan seyahatlerde önemli artış sağlanmaktadır. Bu süreçte Ordu ilimizin alt ve üst yapı çalışmalarının kaliteli bir şekilde sürdürülmesi için gerekli kamu kuruluşları ve özel kesimle istişareler yapmak gereklidir. Sağlık ve turizm sektörlerinin ortak katılımıyla gerçekleşecek çalışmalarda bölgede turizmi on iki aya yayabilmek için turizmin ihtiyaçları konusunda araştırmalar yapmak ve çözüm önerileri üretmeye yönelik çalışmalar yapılmalıdır.  
 Turizm, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere çoğu ekonomide itici bir sektör konumundadır. Turizmin ulusal ekonomi üzerine başlıca etkileri ise, dış ödemeler dengesine, ek ihracata, iç fiyatlara, devletin gelir ve harcamalarına, döviz kuruna, bölgelerarası dengeli kalkınmaya, gelir dağılımındaki adaletsizliğe ve nihayetinde istihdama etkisi vardır. Bu bağlamda, turizm hizmetler sektörü içinde yer aldığı için insanlarla iç içe ve insan odaklı bir sektördür ve bu sektör tüm ülkeler için işsizlik sorununa bir çözüm olarak algılanmıştır.
 Program dahilinde Ulusal bazda 25 civarında Uluslararası Sağlık ve Uluslararası Turizm Seyahat  acentesi, Ticaret  Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü adına  Sağlık ve Seyahat Hizmet Ticareti Daire Başkanı Sn. Tarık Aksoy bey   Tarafından devlet destekleri anlatılacak olup, USAŞ tarafından sağlık turizmi acentecilik konuları anlatılacaktır..Bu güzel organizasyonu gerçekleştirmemizde başta Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’na çok değerli Genel Sekreteri Onur ADIYAMAN bey’ olmak üzere Türsab Başkanı Firuz BAĞLIKAYA bey’e ve Türsab ailesine tüm Turizm ve Sağlık Turizmi bileşenleri olarak çok teşekkürlerimizi sünüyoruz."

Ve diyoruz ki Her şey Ordu İlimiz için.

Mustafa Yılmaz Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği YK Başkanı

Editör: Haber Merkezi