SONNOKTA SELAY SAYKAL - Gümüşhane'de önceki gün tabiat koruma alanı Örümcek Ormanları'nda ile Üçtaş köyü Kez mevkiinde ormanlık alanda çıkan örtü yangını kontrol altına alındı. 

Ekipler, yanan bölgelerde tedbir amaçlı soğutma çalışmalarını sürdürürken uzmanlar, yangında ciddi hasar yaşanmadığını söyledi.

YANGIN AĞAÇLARA ZARAR VERMEDİ
Örümcek ormanlarında yaklaşık 1 buçuk hektarlık alanda yaşanan örtü yangınını değerlendiren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Bilgili, "Burası orman işletmesinin gençleştirmeye aldığı bir alan olarak gözüküyor. Burada yapılacak olan çalışma ağaçların kesiminden sonra kesim artıklarının sıralar halinde dizilip kalan kısmı da toprak işlemesi yapılarak fidan dikimi ile bu alanın yeniden gençleştirilmesi öngörülüyor. Yangının çıkış sebebi kesim artıklarının alan üzerinde özellikle son zamanlardaki kuru havaların da etkisiyle kuruyarak yanmaya elverişli hale gelmesinden kaynaklanıyor. bu alan zaten gençleştirilecek, dikim yapılacak bir alandı. Bu yangının orman ekosistemine bir zararı olduğunu  söyleyemeyiz. Örtü yangının çok şiddetli olmadığını düşünürsek, örtü yangınının organik maddeyi ayrıştırması açısından faydalı olduğunu da söyleyebiliriz. Zira, organik maddenin inorganik maddeye dönüşmesi gübre etkisi yaratacaktır. Önümüzdeki yıllarda dikilecek olan veya tohumlardan gelecek olan gençlikler çok daha başarılı şekilde hayatlarına devam edecektir." dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Bilgili

Editör: Haber Merkezi