SONNOKTA ÖZEL HABER - Trabzon’da bu yıl çıkan 2 çatışmada 3 kişi şehit oldu 1 kişi de yaralandı. 16 Mayıs’ta ayında Maçka’nın Karaağaçlı Yaylası’nda çıkan çatışmada 1 asker, 11 Ağustos’ta da yine Maçka’da Köprüyanı köyünde çıkan çatışmada 2 kişi şehit olmuş 1 kişi ise yaralanmıştı. 2016’dan beri bölgede etkin olarak konuşlanmaya başlayan örgütün 12 Mart 2016’da PKK dahil 10 silahlı örgütün birleşmesiyle oluşan Halkların Birleşik Devrimci Hareketi (HBDH) üyelerinden oluştuğu öngörülüyor.

10 YIL ÖNCE BAŞARISIZ OLMUŞLARDI
Örgüt üyelerinin uzun süredir bölgede barınması ve yakalanmadan hayatta kalması akıllara bölgeyi iyi bildiklerini getiriyordu. Daha önce 2005’te Maçka ve bölgeye yerleşmeye çalışan PKK üyeleri bunda başarılı olamamış ve ilçede gerçekleştirmek istenen bombalama eylemi alınan önlemler sayesinde bertaraf edilmişti. Karadeniz hattında birçok eylem yapmasına rağmen kalıcılık sağlamayan örgüt bölgeden çekilmişti. Bölgeyi bilmeyen örgüt üyelerinin Karadeniz’de başarısız olmasıyla örgütün farklı bir stratejiyle 2015’ten bu yana sızmalara başladığı belirlendi.

BİRLEŞME KARADENİZ’E Mİ YAYILDI?
12 Mart 2016’da PKK, TKP/ML, THKP-C/MLSPB, MKP, TKEP-LENİNİST, TİKB, DKP, Devrimci Karargah, MLKP ve Proleter Devrimciler Koordinasyonu'ndan oluşan 10 örgüt, yaptıkları bir açıklamayla "ortak mücadele örgütü" olarak ifade ettikleri Halkların Birleşik Devrim Hareketi'ni ilan etmişti. HBDH’nin kurulmasıyla örgüt bileşeni üyelerinden coğrafyayı tanıyanların bölgeye gönderildiği ve bu şekilde yakalanmadan hayatta kaldıkları öngörülüyor. Geçtiğimiz yıllarda yakalanan Giresun’da çıkan çatışmada yaralanıp yakalan örgüt üyesi Hamdullah Zengin de ifadesinde Trabzon’da dört kişilik grup olduğunu başlarında ise ‘Türk Tarık’ kod adlı ArtvinŞavşat nüfusuna kayıtlı Barış Öner’in bulunduğunu açıklamıştı.


(12 Mart 2016'da Halkların Birleşik Devrim Hareketi'nin kuruluşunun ilan edilişi... )

Editör: Haber Merkezi