Satala Antik Kenti'nin de yer aldığı Gümüşhane'nin Kelkit ilçesi Sadak köyünde trafo yenileme çalışması yapan ekipler, milattan sonra 610 yılından kalma 2 metrelik lahit kapağı buldu. Roma İmparatorluğu döneminde askeri karargah amacıyla kurulan antik kentin bulunduğu Sadak'ta, Gümüşhane Müze Müdürlüğü ekipleri tarafından başlatılan kazılarda baş kısmı zarar gören lahit kapağının üzerinde Grekçe "Burada kutsanmış Kandes yatıyor" yazdığını belirlendi.

KAZI ALANI GENİŞLEYEBİLİR
Bulunan lahit kapağıyla ilgili açıklamalarda bulunan Gümüşhane Müze Müdürü Gamze Demir, lahitin 2 metre boyunda olduğunu belirterek, "Kırılan kısım yerin altında. Baş kısmında eksiklik söz konusu. Mezar da büyük bir ihtimalle taşın altında. Lahit kapağının tamamı bize orada yatan şahsın derecesini gösterecek" dedi. Demir, lahit kapağının yerleşime açık yerde bulunduğunu söyleyerek, "2-3 metre ilerisinde evler var. Bu, kazı alanının da genişleyebileceğini gösteriyor" şeklinde konuştu.

ALANDA KİLİSE OLABİLİR
Satala Antik Kenti'nde yürütülen çalışmalara başkanlık eden Bartın Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım, lahit kapağının bulunduğu yerde de arkeolojik kazı yapılması gerektiğini beliterek, "Gelecek yıl farklı 3-4 noktada kazı çalışması yapılacak. Bunlardan birisi de lahit kapağının yer aldığı bölge. Bir nekropol ise orada önemli bir yapının da olması gerekiyor. Bugün nasıl camilerin yanında mezarlıklar varsa lahit kapağının bulunduğu alanda da kilise olabilir. O nedenle bizim için önemli bir bulgu" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi