Çok eski tarihlerden beri çok fazla kültüre ev sahipliği yapmış olan Gümüşhane, bir dönem ipek yolunun geçiş bölgesi de olduğundan oldukça önemli tarihe sahip bir ilimizdir. En fazla çıkarılan maden gümüş olduğundan bu ilin adı Gümüşhane olmuştur. Bu özelliği tarihi boyunca zengin bir şehir olarak anılmasını sağlamış, bu bölgede kurulan her uygarlık zaman içinde zenginleşmiştir. Çok fazla sayıdaki yayları ile de ünlü bir şehrimizdir Gümüşhane. Gümüşhane ilimizdeki eşsiz güzellikteki gezilip görülmesi gereken yerleri sizler için derledik.

İşte turizm cenneti Gümüşhane’nin o güzel yerleri:
KROMNİ VADİSİ’NDE SAKLI TARİH

Kromni Vadisi; günümüzde bölge halkı dışındakiler tarafından pek bilinmeyen bu bölge eski zamanlarda oldukça yoğun kullanılırmış. İpek yoluna duraklık etmiş bu bölgenin tarihi yaşanmışlıkları ne yazık ki unutulmak üzere. Tarihinin yanı sıra muhteşem manzarası bile tek başına yeterli turistleri çekebilmek için ancak bir türlü başarılı olunamamış. Çok eski dönemlere ait tarihi kalıntılar da barındırmaktadır kromni vadisi. 2 adet manastır, 33 adet şapel, 34 adet kilisesi ile çok az sayıda kişi tarafından ziyaret edilmesi çok ilginç. Tarihi ve doğal güzelliği sizi oldukça etkileyebilecek bu keşfedilmemiş yeri mutlaka Gümüşhane gezinizde gezip görmeniz geren yerler listenize eklemelisiniz.

KÜRTÜN BARAJINDA LEZZET ŞÖLENİ
Kürtün Barajı; Gümüşhane il merkezine yaklaşık yarım saatlik mesafede bulunan bu baraj, Kürtün ilçesinin Özkürtün kasabasında bulunmaktadır. Bu baraj etrafına yapılan mesire alanı, güzel bir manzara eşliğinde piknik yaparken tüm yorgunluğunuzdan arınmanıza, huzur bulmanıza yardımcı olacaktır. Çevresinde üretilen lezzetli alabalıklarla yapacağınız mangalın lezzetini unutamayacak, pikniğiniz mükemmel bir anı olarak hafızanıza kazınacaktır. Bölgenin elektriği bu barajda üretilmektedir. Bu nedenle çok önemlidir.

KAZIKBELİ YAYLASINDA KAMP KEYFİ
Kazıkbeli Yaylası, Gümüşhane ilinin yüzlerce yaylasından belki de en güzelidir. Kürtün ilçesi, Söğütlü köyü sınırları içindedir. Bu yaylada ufak bir yerleşim yeri mevcuttur ve kesinlikle sadece suyunun lezzetine bakılarak bile burada yaşayan insanların çok şanslı olduğunu söyleyebiliriz. Temiz havası, yaz aylarının mahveden sıcaklarını yaşatmaması da cabası. Buraya yerleşme imkanınız olmayabilir ancak tatillerinizi bu yaylada geçirebilirsiniz. Özellikle kamp kurmak için çok ideal bir bölge. Tatilde ihtiyacınız olan her türlü hizmeti sunacak lokantalar, sağlık ocağı, marketler vs. de mevcut. Ayrıca tatilinizi geçirebileceğiniz ufak, şirin pansiyonlar da mevcut.

DAĞLARIN ZİRVESİNDE SANTA
Santa, küçük bir yerleşim yeridir. Bu bölgeyi önemli ve dikkat çekici kılan özelliği sarp, dik ve çok yüksek dağlar üzerinde, ulaşımı çok zor olan bir yerde kurulmuş bir yaşama mekânı olması. Devamlı sisli bir bölge olduğu için dumanlı köyü adını almıştır. Tarihi çok yıllar öncesine dayanmaktadır. Osmanlı döneminde de madenci köyü olarak ünlenmiştir. Buradaki tarihi yapılar bölgede çokça bulunan taş ve ağaçtan yapılmıştır. Eski dönemlere ait birçok tarihi yapı onarılmış ve hala kullanılmaktadır. Kullanılamaz durumda olan tarihi kalıntılar da çok fazladır burada.

CENNETTEN BİR KÖŞE ARTABEL GÖLLERİ
Artabel Gölleri Tabiat Parkı, Torul ilçesi içine olan bu yemyeşil doğa mucizesi yer içerisinde çok sayıda göl barındırmaktadır. Yeşilin ve mavinin mükemmel uyumunun değişik hayvan türleriyle harmanlandığı bu cennetten köşeyi görmeden kesinlikle şehirden ayrılmayın.

KIŞ, YAZ VAZGEÇİLMEZ ZİGANA DAĞI
Zigana, yüksek ve dik dağlara sahip Gümüşhane ilinin kış turizmi yapılan nadide bölgelerindendir. Bölge son zamanlarda oldukça gelişmiş ve geliştirilmeye devam ediyor. Bu eşsiz güzellikteki doğa içinde yapılan kayak merkezi bir hayli fazla turist çekmekte. Bu bölgede yapılan sosyal tesisler kışın kayak yapmaya gelen ziyaretçileri ağırlarken yaz aylarında da sıcaklardan kaçmak, rahat temiz bir nefes almak isteyenlerin akınına uğruyor.

TURİZMİN GÖZBEBEĞİ KARACA MAĞARASI
Karaca Mağarası,
Torul ilçesi karaca mahallesinde, kolayca bulunabilecek bir yerdedir. İçerisinde bulunan damla taşlar, sarkıtlar, dikitler ve kalsit kristalleri, mağara gülleri ziyaretçilere görsel şölen sunuyor.

KÜLTÜRÜN GÖSTERGESİ GÜMÜŞHANE EVLERİ
Gümüşhane Konakları, Gümüşhane gezinizde mutlaka uğramanızı gerektirecek, şehre özgü mimariyi en iyi şekilde yansıtan evlerdir. Gümüşhane’nin kültürü olduğu gibi yansımıştır bu konaklara. Kısa süreli bir konak turuyla bu şehir hakkında çok fazla şey öğrenebileceksiniz.

TÜRBE, CAMİ, ÇEŞME, KİLİSE, MANASTIR…
Ayrıca, Pir Ahmet Baba türbesi, Sarıçiçek evleri, Satala antik kenti, Sultan Süleyman Han camii, eski Gümüşhane mahallesi, Aydınlar kilisesi, Çağırgan baba türbesi, çeşmeler, İmera manastırı, Kabaktepe şehitliği Gümüşhane’de gezilip görülmeye değer yerlerdir.

Editör: Haber Merkezi