Bir şehre hayat veren o şehirde yaşayan insanların ilgi alanlarında olan sivil toplum teşkilatları ve mensuplarının ideal ve heyecanlarıdır. Bu heyecanlar olmadan şehirde renkli ve kaliteli yaşam olmaz. Ayrıca şehrin renklerinin ifadesi olan futbol takımlarının varlığı, yıl boyunca; inişli çıkışlı sonu gelmez heyecanlarının vazgeçilmezliğini ortaya çıkarır.

***

Şehrin her dalda faaliyet gösteren amatör ve profesyonel futbol takımları, yüzücüler, atıcılar, basketbol takımları, güreş takımları, okul takımları bir şehir için sonu gelmez heyecanların devamını sağlar. Karşılık beklenilmeden hizmet edilen ve destek verilen en önemli sivil toplum kuruluşlarımızdan biri de, Trabzon Türk Ocaklarıdır. Büyük devlet adamı Atatürk’ünde ziyaret edip onurlandırdığı Türk Ocakları Trabzon Şubesi yakın zamanda Olağan Genel Kurul Toplantısını yaparak yeni yönetimini belirledi. Başkanlığını alanında çok başarılı bir ilim adamı olan Prof. Dr. Ahmet Sarı beyin yürüteceği Türk Ocaklarının yeni yönetiminden, “kamu yararına çalışan bir dernek statüsünde” olduğundan daha fazla faaliyetler beklediğimizi burada ifade etmek istiyorum.

***

Sadece kültür alanında değil, sanat, müzik, şehir kültürü, mimari, teknoloji ve eğitim alanlarındaki milli gereklilikler açısından çağdaş gelişmeleri programlayıp şehrimiz insanına aktarmasını beklemekteyiz. Ayrıca, üniversite gençliğinin sorunları ve beklentilerini tespit edip onlara yönelik çalışmaları da aksatmadan ve ısrarlı bir şekilde yürütmesini beklemekteyiz. Türk Ocaklarının boş bırakacağı alanları iyi niyetle kamufle edilmiş art niyetli teşkilatların dolduracağını unutmadan yeni dönem çalışmalarının yürütülmesinin takipçisi olarak, bu tür gönüllü kuruluşlarımızın yönetim anlayışlarının “ağır abi” tahakkümünden de kurtarılması gerektiğine inanıyorum.

***

Şehrimizin önemli bir sivil toplum kuruluşu da TÜRKAV’dır. Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı 1989 yılında kurulan önemli bir sivil toplum teşkilatımızdır. Trabzon’da ilk şubesini Araklı’da açan vakfın, bir dönem Araklı şube başkanlığını da yapmış bir insan olarak söylemek isterim ki; Araklı Kamu Çalışanları Vakfının Araklıya büyük hizmetleri olmuştur. Ardından Trabzon şubesini açan vakfın Trabzon yöneticileri, Trabzon’un problemlerini yakından takip eden, kanaatlerini basın yolu ile kamuoyu ile paylaşan, zaman zaman önemli konularda konferanslar düzenleyen çalışmalara başarı ile imza atan değerli insanlardır. Başkanlığını Kenan Kuru Bey ’in yaptığı vakfın çok değerli yönetim kurulu üyelerinin sessiz ve derinden, şehrin nabzını tutan çalışmaları yürüttüğüne inanıyorum.

***

Şehrimizin en renkli sivil toplum kuruluşlarından biri de Türkiye Kamu-Sen’dir. Bünyesinde birçok sendika şubesini barındıran bu kuruluşun kamuoyunca bilinen ve takdir edilen birçok faaliyette yeri ve rolü olduğunu biliyoruz. Eğitim alanındaki çalışmaları da yakından takip eden kuruma bağlı sendikaların üye sayısının üç binin üzerinde olması, iktidar gücünün varlığına rağmen kurumun tutarlılığını ve güvenirliliğini ortaya koyması bakımından ilgi çekicidir. Başkanlığını Coşkun Dilber’in yürüttüğü bu sivil toplum kuruluşumuzun, değerli öğretmenlerimizin özlük hakları ile ilgili çalışmalarını daha da yoğunlaştırmasını beklemekteyiz.

***

Doğa ve tarih severlere enfes gezi programları sunan ve Doç. Dr. Coşkun Erüz beyin başkanlığını yaptığı Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneğinin faaliyetlerine bütün şehrin katılmasını önermekteyiz.

***

Bunların dışında da birçok sivil toplum kuruluşumuzun faaliyetleri şehrimizde önemli çalışmalar yürütmektedirler. Siyasetin sığlığı dışında, sosyal amaçlı ve üyelerinin mutluluğuna yönelik bu faaliyetlerin renklenerek devamını diliyoruz.