Spor olsun başka olaylar olsun, başarı yolunda yalnız çok çalışmak yeterli değil, aynı zamanda yapacağın çalışmanın ilmini ve yöntemini de bilmeli ve sistemli bir biçimde çalışılmalıdır. O halde verimli çalışmanın ve sonuçta başarılı olmanın ikinci bir şartı da, çalışmayı iyi bir yönteme ve sisteme bağlamaktır.

Dikkat edersek, çalışma sevgisi genellikle, yöntemli çalışmaktan doğar. Ve böyle çalışmayan arada bir başarılı olsa da, bir türlü işini sevemez.

Çünkü yöntemsiz ve düzensiz çalışma verimsizdir. Verimsiz çalışma ise kişiyi bezdirir.

Bundan yola çıkarak, sportif çalışmalar olsun, iş hayatımızın diğer kollarında olsun, yöntemli çalışma bizim en az önem verdiğimiz şeylerdendir. Gerek özel ve gerekse resmi hayatımızda çoğumuz düşünmeden, zaman ve kuvvet kaybını hesaplamadan, işimizi sisteme koymadan çalışıyor ve bu sebeple fiziksel ve zihinsel çalışmamızı gerektiği kadar verimlendiremiyoruz.

Bu yüzden, sönen zekâları ve heder olan enerjileri boşa gittiğini görmekteyiz. Bu her alanda böyledir. Sürekli batının çalışma yöntemini, çalışma devrimini incelediğimizde görülüyor ki; insanlar arasında gerilik-ilerilik farklarının, sanıldığı gibi akıl ve kavrayış bakımından farklı olmalarından çok yöntemli ve rasyonel çalışıp, çalışmalarından ileri geldiğini göstermiş ve dünya da yepyeni bir medeniyet devri açmışlardır.

Aynı fikri milletlere uygularsak, aynı sonuca varır ve milletler arasındaki gerilik ve ilerilik farklarında yöntemleri çalışmalardan ileri geldiğini görürüz.

Baktığınızda biz Türkler, batı milletlerinin hiçbirinden daha az zeki ve çalışkan değiliz. Aksine gözlemlediğime dayanarak söylüyorum ki, Türk insanı Dünya’nın en zeki, anlayışlı ve çalışkan insanlarındandır. Bununla beraber sporda ve teknolojide, batı milletlerinden daha geriyiz çünkü; zekamızı yöntemli ve rasyonel bir şekilde kullanmıyor, zaman ve kuvvet israfı ediyoruz.

Dünya devletlerinde, kişi mesleğinde başarılı ise şu fikir bu fikir bakmaksızın, mesleğinin zirvesine hiçbir engelle karşılaşmadan çıkabilmektedir.

Allah (C.C.) ne buyuruyor? “Emaneti ehline veriniz”, adamı olana değil.

***

Yaklaşan Mübarek Kurban Bayram’ı Türk İslam alemine ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini, Allah’tan niyaz ederim.

Salgın hastalık halen devam ettiğinden; lütfen temizlik, maske ve mesafeye dikkat edelim.