Ahmet Kaya araştırma önergesi üzerine CHP Grubu adına yaptığı konuşmada esnafın sorunlarına dikkat çekerken, Genel Kurul’da yapılan oylamada önergenin reddedilmesi üzerine “Ekonomimizin belkemiği olan esnaflarımızın sorunlarının tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin üretilmesi için bir önerge verdik, her zaman olduğu gibi Cumhur İttifakı'nın oylarıyla bu önergemiz de reddedildi. Çünkü Cumhur İttifakı'nın esnaf diye bir derdi yok, esnafın derdiyle dertlenmedikleri için önergemizi reddettiler.” dedi.

“ESNAF ESNAF OLALI BÖYLE ZULÜM GÖRMEDİ”
Kaya konuşmasında, “Esnaf deyince Türkiye'de yaklaşık 2 milyon 43 bin insandan bahsediyoruz, aileleriyle birlikte 10 milyonu aşkın insandan bahsediyoruz, ekonominin belkemiği olan bir kesimden bahsediyoruz. Bugün Türkiye'de esnaf maalesef çok büyük sıkıntılar içinde. Bir arkadaşımla konuşurken bana şunu söyledi: ‘Babam esnaftı, dedem esnaftı, ben de esnafım ama esnaf esnaf olalı böyle zulüm hiç görmedi.’” dedi.

“NAMUSLU BİR ŞEKİLDE BATTIK”
Trabzon'da sık sık esnaf ziyaretleri yaptığını belirten Kaya, Trabzon’da kepenk indiren esnafların dükkanlarına astıkları sitem dolu afişleri Meclis kürsüsünden göstererek, “Bir esnaf kardeşimizin dükkânının vitrinine astığı ‘Devren satılık; namuslu bir şekilde battık.’ ilanı. Yine, Trabzon'da bir başka esnafımız isyan ederek, feryat ederek ‘Koronadan değil, açlıktan öleceğiz.’ diye dükkânına bir levha astı. Yine, Trabzon'da 1924 yılında kurulmuş bir Selim Pastanemiz vardı, Trabzon'un marka değerlerinden biri, ‘Şimdilik buraya kadar.’ deyip dükkânını kapattı. Yine, Trabzon'un marka değerlerinden Galip Kuru Temizleme diye bir iş yerimiz vardı, yetmiş beş yıllık dükkânına maalesef bu levhayı asarak faaliyetlerine son verdi. Esnafın durumu maalesef çok vahim. 29 harf, inanın 29 harfle kurabileceğimiz hiçbir cümle esnafın bugün içinde bulunduğu sıkıntıyı ifade etmeye yetmez. Biz sürekli grup olarak, milletvekilleri olarak esnaflarla temas hâlindeyiz. İktidar milletvekillerini sahada göremediklerinden, yanlarında göremediklerinden dert yanıyor esnaflarımız, bunu da buradan kendilerine iletmiş olayım.” dedi.

Kaya, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“ESNAF, TABELALARININ IŞIKLARINI DAHİ YAKAMIYOR”
“Gezdiğim esnafların birçoğu maalesef dükkânında karanlıkta oturuyor, birçok esnaf soğukta oturuyor, tabelasını yakan esnaf görmedim. Geçmişte caddelerimiz, sokaklarımız ışıl ışıldı, elektrik zamlarından sonra esnaflar tabelalarını kapattı arkadaşlar. Akşam vakitleri sokaklar karanlığa büründü. Niye? Bu fahiş zamlar, bu elektrik zamları esnafın belini gerçekten büktü. Bakın, öyle elektrik faturaları geliyor ki esnafın kirasını geçen elektrik faturaları var. Az önce toplantıdan çıkıldı, Sayın Bakan bir açıklama, güya bu soruna çözüm için toplanmışlardı, yüzde 25 gibi bir indirim yapabileceklerini bir varsayım olarak iletti. Şunu anlıyoruz ki arkadaşlar, esnafın yaşadığı sıkıntıdan bihaberler.”

“RUH HALİ VE PSİKOLOJİSİ KARMA KARIŞIK”
“Bir esnaf ziyaretinde bir manzarayla karşılaştım. "İşleriniz nasıl?" diye sordum esnaf arkadaşa, bana şu kâğıdı gösterdi. Arkadaşlar, lütfen dikkatle bakın, esnafımızın önündeki kâğıt; bu bir yağlı boya tablosu değil, Picasso'nun, Abidin Dino'nun, Gençağa Küçük'ün yağlı boya tablosu değil, bir esnafın iş yerinde otururken önünde karaladığı bir kâğıt. ‘Nedir bu?’ dedim, dedi ki: ‘Vekilim, içim, ruh hâlim, psikolojim bu hâlde; psikolojimi yansıtıyor.’ Bakın, arkadaşlar, ‘Ben, kiramı, elektrik paramı, personel giderlerimi, SSK'mı, BAĞ-KUR'umu, aracımın yakıtını nasıl ödeyeceğim, evime nasıl ekmek götüreceğim diye kara kara düşünürken istem dışı ellerim bu karalamayı yapmış.’ dedi.”

“VAR OLAN DÜKKANINI, TEZGAHINI KORUMA KAYGISI İÇİNDE”
“Bir arkadaşla konuştum, bu işlerden biraz anlar, onunla konuştum dedim ki: Ya, bana bunu yorumlar mısın, burada ne var? Dedi ki: ‘Sayın Vekilim, burada, sıklıkla daireler çizmiş arkadaş, daireler birliği, bütünlüğü, var olanı korumayı anlatır. Bu arkadaşımız öyle bir kaygı içinde, var olanını yani dükkanını, tezgahını koruma kaygısı içinde. Bakın, sıklıkla daireler çizmiş, içinde o gelişi güzel çizilmiş çizgiler var, bunlar da duyduğu kaygıları ifade ediyor, belirsizliği ifade ediyor." diyor. İşte, esnafın hâlini özetleyen fotoğraf arkadaşlar, lütfen dikkatle bakın, esnaf bu hâlde.’”

“DESTEK VERİLMEZSE ESNAF ENTÜBE OLACAK”
“Esnaf kan ağlıyor, esnaf şu anda yoğun bakımda. Eğer müdahale edilmezse, ivedi olarak esnafımıza destek paketleri açıklanmazsa, esnafımız sahipsiz bırakılırsa korkumuz odur ki, toplu esnaf iflasları olacak, esnaf entübe olacak. Bunun müsebbibi olmayın, gelin önergemize destek verin. Esnaflarımızın sorunlarını araştıralım, çözüm önerilerini hep birlikte geliştirelim ve memlekete, millete bir hayrınız dokunsun en azından.”