RÖPORTAJ: YADİGAR AYGÜN - Muhtarlar konuşuyor serisinin bu haftaki durağı Trabzon’un Ortahisar İlçesi Çömlekçi Mahallesi oldu. Çömlekçi Mahalle Muhtarı Ahmet Refik Günaydın ile Çömlekçi’nin sorunlarını konuştuk. Muhtar  Günaydın, Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesinde çalışmalarında vatandaşların mağdur edildiğini iddia etti. Günaydın ayrıca mahallesindeki asayiş sorunlarına da dikkat çekerek bu sorunların da ortadan kaldırılmasını istedi.

İşte Günaydın’ın açıklamaları:
DÖNÜŞÜMÜ KABUL ETTİK AMA…

Çömlekçi Mahallesi, Trabzon’un en eski yerleşim yeri. Biz kentsel dönüşümü kabul ettik ama bize verilen hiçbir söz tutulmadı. Bize kentsel dönüşümde yetkililer ‘sizin hakkınız vereceğiz kimseyi mağdur etmeyeceğiz herkes kendi yerinin değeri karşılığında alacak’ diye bize söz verdiler. Birinci etap yapıldı ve bitti. Yetkililer, “Birinci etapta daireleri yapın ikinci ve üçüncü etaptaki mülk sahiplerini oraya yerleştirilecek’ demişti. Yetkililer bize buradaki sosyal dokunun bozulmayacağı söylediler.  Fakat verilen söz tutulmadı biz mağdur olduk.

ÜÇ KATLI EVE DAİRE PARASI VERMİYORLAR
İnsanlar nereye nasıl gidecekler insanların haklarını vermiyorlar. Çömlekçi Trabzon’un en değerli yerlerinden bir tanesi şehir meydanına, limana, hastanelere, üniversiteye her yere yakın.  Buranın çok değerli ve kıymetli olduğunu biliyoruz. Bizi mağdur ettiler. Yetkililer, şuanda burada kalan halkı, esnafı, iş yerlerini mağdur etmesinler. Birinci etabı versinler, huzur içinde yaşayalım. Bizde hakkımızı onlara helal edelim. Gidenler gitti. Ama burada kalan insanların dairelerine daire, iş yerlerine işyeri versinler. 3 katlı eve bir daire parası vermiyorlar.

KENDİLERİ FİYAT KOYDU
Yetkililer, şuanda burada kalan halkı, esnafı, iş yerlerini mağdur etmesinler Birinci etabı versinler huzur içinde yaşayalım. Bizde hakkımızı onlara helal edelim. Gidenler gitti. Birinci etapta verilen paraları şuandaki ekonomiye göre güncellenip verilmesini istiyoruz. Belediye’nin yaptığı fizibilite çalışmaları üstün körü yapılmıştır. Kimin nasıl dairesi var diye bakılmamıştır. Belediye ve TOKİ bize hiç sormadı kendileri geldi kendileri fiyat koydu. Ne Muhtara ne vatandaşa sormadılar. Yetkililer bilen vatandaşa sorsalar bu iş çözülür. Sokak aralarına değer fazla, ana caddelere az para verdiler. Bunlara denkleştirmek için bir şey yapılmalı.

İKİ POLİS GÖREV YAPMALI…
Öte yandan mahallemizde birinci sorunumuz cadde ve sokak aralarında pazarlık yapan hayat kadınlarıdır. Bu bize ve mahalle sakinlerimize büyük sıkıntılar veriyor. Bir an önce bu durum ortadan kaldırılmalı. Çingene ve yabancı uyruklu hayat kadınlarının bu mahalleden ve şehrimizden gönderilmelerini istiyoruz. Hayat kadınları cadde ve sokak aralarından men edilmelidir. Ayrıca mahallemizde alkol ve uyuşturucu konusunda da sıkıntılar var. Bu konuda da gerekli çalışmaların sıklaştırılmasını istiyoruz. Bunun için her gün iki polisimizin sabahtan akşama kadar devamlı olarak Çömlekçi’de görev yapmasını istiyoruz. Bunun için de gerekli makamlarla görüşmüştük. Mahallemizdeki bu tür olumsuzluklar için tüm yetkililerimiz ile görüştük. Umarız bu sorunlar bir an önce çözülür.

BENİ TEHDİT EDİYORLAR
Kimse Çömlekçi’ye gelmek istemiyor. Bu kadınların burada insanları tahrik edici durumda olmasını kesinlikle istemiyoruz. Bunları buradan kaldırsınlar. Buranın asayişi sağlanmalıdır. Bu kadınlarının badigartları beni tehdit ediyor.  Muhtarlığımın camlarını bira şişeleri gibi kesici aletlerle kırdılar. Bu sorunların çözülmeme gibi bir durumu yok. Bu işi bitirebilirler. Bitmeyecek gibi bir şey yok. 15 senedir bu işle mücadele ediyorum. Bir arpa boyu yol kat edemedik.

NEREYE GİDECEĞİM?
Mahalle sakinlerinden Hacı Rüştü Sökmen ise kentsel dönüşümü mağduru olduğunu iddia ederek “1895 senesinde dedemle babam Çömlekçi Mahallesine geldiler ve buradan arsa aldılar. 1928 senesinde Çömlekçi Mahallesinde doğdum ve 6 kardeşiz. Bu evde üç aile rahatça geçiniyorduk. 1995 senesinde ev yaptırdım. Belediye ve TOKİ birleşip şuan da evimi alıp beni mağdur edecekler. Bağkur’dan aldığım maaş 1100 TL ve başka da gelirim yoktur. Evimden çıktığımda bu maaş ile nereye gideceğim. Evimden çıktığımda 500 TL kirası olan evde kaldığımda bütün maaşım oraya gidecek” dedi.

BURADA YAŞAMAK İSTİYORUM
Sökmen, “Şuanda üç katlı bir evim ve bir dükkanım var. Verilen para ile ben bir tane ev bile alamam. Bana en iyi yerde ev verseler dahi bunu kabul etmiyorum. Çömlekçi Mahallesinde yaşamak istiyorum. Buradan ev istiyorum düzenim bozulursa ben yaşayamam ölürüm. Bunu mu istiyorlar. Bir tek ben değil bütün ev çömlekçi sakinleri bu durumdadır. Suriye’den gelen mültecilere eve ve aş veriliyor maaş bağlanıyor. Bizim dede toprağımız elimizden yok pahasına alınmak isteniyor. Bunu adalet. Kentsel dönüşümün amacı insanları ev sahibi yapmak içindir mağdur etmek için değil” diye konuştu.