Hak'ın oğlu Hamidul Hak'ın, Pakistan medyasına yaptığı açıklamaya  göre, Hak, Ravalpindi ve İslamabad kentleri arasındaki Bahria Town bölgesinde  bulunan evinde bıçaklı saldırıya uğradı.
 
Hamidul Hak, "Yatak odasında dinlenirken eve giren bir kişi tarafından  bıçaklanmış. Tehditler aldığı için polise ihbarda bulunup koruma talep etmiştik.  Bir iş için dışarı çıkan şoförü döndüğünde, babamı kanlar içinde buldu." dedi. 
Birçok yerinden bıçaklanan Mevlana Samiul Hak, kaldırıldığı hastanede  yaşamını yitirdi.
 
İslam'a ve Hazreti Muhammed'e hakaret ettiği iddiasıyla idama mahkum  edilen Asya Bibi'nin Anayasa Mahkemesince serbest bırakılması üzerine  protestoların da yaşandığı İslamabad'da Vali Yardımcısı Hamza Şefkat, halka  sokağa çıkmama çağrısında bulundu.
 
Suikastın ardından Çin'de bulunan Başbakan İmran Han da saldırıyı  kınadığını duyurarak, "Ülke önemli bir din adamından mahrum bırakıldı. Hak'ın  hizmetleri unutulmayacak." dedi.
 
Han saldırının soruşturulması talimatı verdi.
 
1980'lerde ikiye ayrılan İslam Alimleri Cemiyeti Partisi'nin diğer  kanadı olan İslam Alimleri Cemiyeti Partisi-Fazl'ın (JUI-F) lideri Mevlana  Fazlurrahman da saldırıyı kınayan bir açıklama yaparak, "Daru'l Ulum Hakkaniye  medresesi mezunu olarak benim de Hak'la saygıya dayalı güçlü bir ilişkim vardı.  Allah sevenlerine ve ailesine sabır versin." diye konuştu.
 
Çocuk felci aşısı için teşvik etti 
Pakistan'da siyaset yapan en önemli dini liderlerinden kabul edilen  Hak, 1936'da doğdu.
 
Tefsir ve hadis gibi birçok İslami ilimde uzman olan Hak, Pakistan  parlamentosunun üst kanadı olan Senato'da 1985-1997 yılları arasında görev yaptı.
 
Ülkenin Hayber Pahtunhva eyaletindeki etkili medreselerden Daru'l Ulum  Hakkaniye'nin liderliğini yürüten Hak, eyaleti yöneten Han'ın Pakistan Adalet  Hareketi (PTI) ile de yakın ilişkiler içindeydi.
 
Han'ın 25 Temmuz seçimlerinden sonra iktidara gelmesini de destekleyen  Hak, PTI'dan Senato seçimlerine aday olsa da kazanamadı.
 
Afganistan birçok Taliban üyesi ve liderinin Daru'l Ulum Hakkaniye  Medresesinde eğitim almasından dolayı Taliban üzerinde etkisi olduğu düşünülen  Hak'tan örgütü diyalog masasına getirmek için destek istiyordu.
 
Ancak Hak'ın, çocuk felci aşısını yasaklayan Taliban'a karşı 2013'te  yaptığı, "Tıp alanında uzman doktorlara göre bu ölümcül hastalığa karşı aşılanmak  hastalığın önlenmesine yardımcıdır. Bu nedenle bu hastalık karşısında aşılanmak  zararlı değildir." açıklaması örgütle arasını açtı.

Editör: Haber Merkezi