‘Her ay bir yönetmen’de Mart misafirimiz; “Okan Ege Ergüven” sinemasını sizlerle buluşturmak istedim.

Çok genç bir isim olmasına rağmen birçok başarılı projenin altına imzasını atmış. Şöyle bir filmografisine bakalım derseniz ne demek istediğimi anlayacaksınız. Bu arada tüm detaylara girmeden önce başta belirtmek isterim, sadece yönetmen değil, senarist, yapımcılığı da var. Anlayacağınız tam bir sinema emekçisi.

Projelerini izlerken çok keyifli vakitler geçireceğinizi düşünüyorum. Filmografisinde en çok hoşuma giden bölüm ne oldu derseniz değerli okurlar, tekdüze bir yönetmen değil. Sadece tek bir açıdan bakmamış sinemaya, romantik, komedi ve korku sinemasına projeler geliştirmiş bir isim.

Bunun da zengin bir alt yapıya sebep olmasına neden olduğunu düşünüyorum. “Okan Ege Ergüven” İzmirli. Bu şehrimizin suyundan olacak ki, sektörde çok fazla başarılı ismi bu kentimiz sinemaya hediye etmiştir. Okan Ege Ergüven de onlardan biri.

Ergüven’in Filmografisi

Aslan Parçam

Kalbinden bir rahatsızlığı olan Ali ile onun için tüm fedakârlıkları yapan ağabeyi Zeki'nin hikâyesini anlatıyor. Film, kalp rahatsızlığı olan Ali ve onun ameliyatı için her türlü fedakârlığı yapan ağabeyi Zeki’nin yaşadığı zorluk ve trajikomik olayları ele alıyor. İstanbul'dan Antalya'ya arsa satışı için yola çıkan ağabey Zeki ve kardeşinin yolda başlarına gelenler filmin odağında yer alıyor.

Şeytanın Kitabı

Her yıl olduğu gibi tatil için yazlıklarına giden Tamer, Yeşim ve 10 yaşındaki kızları Defne'nin başlarından geçen sıra dışı olayları anlatıyor. Tamer 12 yıllık eşi Yeşim ve 10 yaşındaki kızları Defne ile mutlu bir hayat sürdürmektedir. Her yaz yaptıkları gibi yazlıklarına tatile gelirler. Fakat bu yaz diğer yazlara benzemeyecektir. Defne'nin topraktan çıkardığı böcekleri yemesi ile başlayan sıra dışı olaylar Tamer’i Yeşim’in 12 yıldır hiç bilmediği gizemli kökenlerine götürecek ve Cinler âleminin en güçlü ve tehlikeli Cini İbn-i Cühaşe ve onun Cin Ordusu ile tanıştıracaktır.

Hanzap

Kâbuslar görmeye başlamasıyla Pınar’ın hayatı alt üst olur. Ona kötücül bir güç musallat olmuştur. Ailesinin tüm uğraşlarına rağmen her şey kötüye giderken, Pınar’ın annesi Hatice’nin sakladığı büyük sırla yüzleşmesi, peşindeki kötücül güçle hesaplaşması gerekecektir.

Bakıcı

Korku türündeki filmin oyuncu kadrosunda Sena Tuğçe Güner, Cumhur Erayvaz, Eyüp Ergüven, Melis Sözdinler, Orçun Baburşah gibi isimler yer alıyor.

Gizemli Köy

Korku türündeki “Gizemli Köy” filminin oyuncu kadrosunda Eyüp Ergüven, Gülşah Susam, Toygun Ateş, Selahattin Taşdöğen, Şengül Gökçen gibi isimler yer alıyor. O vakit değerli okurlar bu hafta sonunu korku sineması ile dolu dolu geçirmenizi, korktukça yanınızdakine sarılmanızı tavsiye ediyorum.

***

KUZU

Mubi’de izlediğim biraz Andrey Tarkovski, biraz Teodoros Angelopulos andıran Kuzu filminden sizlere bahsetmek isterim.

Şiirsel sinema tadında, doğada geçen biraz fantastik film. İnsan ve doğal yaşam arasındaki mücadeleyi ele alan projede bir çiftin çocukları olmaz. Yönetmen tam olarak hangi sürede çiftin çocuklarının olmadığını vermemekte, lakin izlerken uzun süredir çocuk hasreti çeken bir çekirdek ailenin farkında oluyorsunuz.

Çiftlikte geçen hikâyede bir anda koyunlardan bir tanesi hamile kalır ve dünyaya mutasyona uğramış bir kuzu gelir. Hikâye de bu dakikadan sonra dramatikleşmeye başlar.

Kuzunun bir bölümü insansı, diğer bölümü de hayvansıdır. Çift, kuzuyu çocukları olarak görmeye başlar, lakin onu dünyaya getiren koyun aileyi hiç rahat bırakmaz ve sürekli olarak onları rahatsız eder.

Aslında burada iki kadın arasındaki kavgayı izlemeye koyuluruz. İnsan ile hayvan arasındaki evlat kavgasına tanık olmaya başlarız. “Koyun kadın” sürekli olarak dünyaya getirmiş olduğu çocuğunu istemeye devam edince de “insan kadın” onu silahla öldürür.

Senaristin bana kalsa bu iki karakter arasında söylemek istediği nettir; hayvan ya da insanın hangi aşamada olursa olsun dünyaya getirdiği canlıya sadakati vardır. Çok etkileyici ve dramatik bir sahnedir, koyun ile insanın bakışması.

Bu bölümü izlerken aklıma gelen bir başka mesajı daha sizlerle paylaşmak isterim;

“Günümüzde dünyaya evlatlarını getiren insanlar onları nasıl oluyor da terk ediyorlar. Bir koyunun kuzusuna kavuşmak isterken verdiği mücadeleyi görünce, aslında insanın hayvandan daha duygusuz olduğunu anlıyorsunuz.”

Hayvan ile insan arasındaki mücadelenin çok iyi fotoğrafik karelerle ele alındığı bu filmin son bölümü ise, kuzunun babasının gelmesi ile son bulur. Mutasyona uğramış kuzuyu alarak eve götürmek isterken eşi koyunu öldüren insanın çok sevdiği eşini aynı tüfekle öldürür.

Çok muhteşem bir hikâye değil mi?

Doğaya sen ne kadar zarar verirsen ver, sonuç aynı olur ve o da seni onu vurduğun silahla vurur.

İzlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Kolay kolay bu tür filmlere rast gelmek mümkün olmuyor. Alt yapısında film çok şeyi anlatıyor.

Alkış Arenson’a

Yine tekrarlamak isterim, görüntü yönetmeni Eli Arenson’u da tebrik etmeden geçmek istemem. Son dönemlerde görüntü yönetmenliği dünya genelinde çok ciddi ivme kazanmış durumda ve “Görsel Tasarımcılar” adeta şov yapar nitelikte işler yapmaktalar.

Eli Arenson’un, Kuzu filmindeki kamera açıları ve kadrajlamada ortaya çıkardığı fotoğraf inanılmaz derecede alkışlanması gereken bir durum. İzlanda’nın doğasını yönetmenin mizansenleri ile öyle bir kadrajlamış ki şapka çıkarmaktan başka elinizden bir şey gelmez.

Torino Atı filmini izleyenler bilir, her sekans bir kart postaldır, ya da Ağlayan Çayır aynı şekilde. Bu filmde de Eli Arenson aynı şekilde açıları kurgulamış ve kayıt etmiş.

***

Tanıtım yazısından

2021 Cannes Özgünlük Ödülü–Belirli Bir Bakış

Doğayı tamamıyla kontrol altına almamız mümkün değil, olamaz. Cannes'da Belirli Bir Bakış bölümünde prömiyerini yapan bu karanlık masalda İzlanda'nın karlı dağlarında yaşayan bir çift bu gerçeği zorlu ve ürkütücü bir yolla öğreniyor. Çocuk sahibi olmayan Maria ile Ingvar, medeniyetten uzak çiftliklerinde baş başa, koyun sürüleriyle geçirdikleri tekdüze hayatı sürdürmekten memnundur. Ama bir gün ağılda hiç tahmin edemeyecekleri, sıra dışı bir yeni doğan bularak onu evlat edinirler. Ailenin bu yeni ferdi çifte önce neşe getirse de bu yeni durum kısa sürede herkesin mahvına neden olacaktır. Yönetmen Valdimar Jóhannsson, “Kuzu'ya bir tür film diyebilirsiniz, ama bana kalırsa görsel bir şiir.” diyor.

Orijinal İsmi: Dýrið

Süre: 107dk

Tür: Dram, Fantastik, Gizem, Korku

Yönetmen: Valdimar Jóhannsson

Görüntü Yönetmeni: Eli Arenson

Senarist: Valdimar Jóhannsson

Yapımı: 2021 - İzlanda,  Polonya,  İsveç