Bu kapsamda kalifiye personel sorunu yaşayan ve son yıllarda hızla büyüyen tekstil, hazır giyim, deri ve deri mamulleri sektörleri öğrencilere cazip burs imkanları sunuyor. Bu imkanlar arasında 5 bin 500 liralık asgari ücret tutarına kadar ulaşan bursların yanında mezuniyetten sonra iş garantisi de bulunuyor.

TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ

Tekstil ve hazır giyim ihracatçı birlikleri, üniversite sınavında ilk 20 binde yer alan ve ilk 5 tercihinden birinde tekstil mühendisliğini seçerek bölüme girmeye hak kazanan öğrencilere, aylık 5 bin 500 lira (net asgari ücret) burs imkanı sunacaklarını duyurdu. İlk 20 ile 50 bin arasındaki öğrenciler, asgari ücretin yüzde 70’i (3 bin 850 lira) ve 50 ile 80 bin arasındakiler ise asgari ücretin yüzde 50’si (2 bin 750 lira) oranında burs almaya hak kazanacak. Proje kapsamında herhangi bir sayı sınırı olmaksızın kriterleri sağlayan tüm öğrenciler, üniversitelerin hazırlık bölümleri de dahil olmak üzere lisans eğitimleri boyunca bu burstan yararlanıyor. Kriterlere uygun olmaları halinde, Türkiye genelinde 14 tekstil mühendisliği bölümüne kayıt yaptıracak toplam 463 öğrencinin tamamı da bu burstan yararlanabilecek.

TÜRK MODA ENDÜSTRİSİ TÜM OLANAKLARINI SUNDU

Toplam 233 öğrencinin burs almasını sağlayan moda endüstrisi, 2022 yılında da meslek seçimi yapacak başarılı gençleri sektöre kazandırmak istiyor. Tekstil ve hazır giyim sektörlerinin Türkiye ekonomisine en fazla döviz girdisi sağlayan sektörlerden olduğunu hatırlatan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Eskinazi, iki sektörün toplam ihracatının 30 milyar dolar olduğunu vurguladı. Gençlerin proje kapsamındaki imkanlardan yararlanması için üniversiteye giriş sınavında başarı sıralamasının ilk 80 bin içerisinde olması, ilk 5 tercihinden birinin tekstil mühendisliği olması ve bu tercihine yerleşmiş olması gerekiyor. Burs tutarı 2 bin 750- 5 bin 500 lira arasında. Tekstil mühendisliğinde okuyan öğrencilerin yüzde 16’sı henüz mezun olmadan önce iş hayatına başlıyor.

HENÜZ MEZUN OLMADAN İŞE YERLEŞİYORLAR

Sektörün nitelikli mühendis ihtiyacını karşılamak için 2019 yılında başlatılan ‘Tercihim Tekstil Mühendisliği’ burs projesi, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) ile İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) koordinasyonunda bir araya gelen 11 İhracatçı Birliği ve Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası (TTSİS) tarafından yürütülüyor. Tercihim tekstil mühendisliği projesi ile öğrencilere eğitimleri sırasında uygulamalı staj imkanı sunuluyor ve mezun olduklarında işe yerleşmelerinde destek olunuyor. Sektörden gelen yüksek talep nedeniyle, öğrencilerin önemli bir kısmı henüz mezun olmadan işe yerleşiyor.

GELECEĞİN MADENCİLERİNE DESTEK

Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) işbirliğiyle; üniversitede madencilik ile ilgili bölümleri seçen ve 2022 YKS Sınavı’nda ilk 100 bine giren öğrencilere asgari ücret oranında burs sağlanıyor. İlk 65 binde yer alan ve İstanbul ile Ankara’da bulunan üniversitelerin madencilik ile ilgili bölümlerini kazananlara her yıl 9 ay süresince burs veriliyor. İlk 50 bindeki öğrenciye aylık 5 bin 500 lira, 50 bin 1 ila 65 bin arasındaki öğrenciye ise asgari ücretin yarısı (aylık 2 bin 750 lira) tutarında destek var.

DERİCİLİKTE DE AÇIK VAR

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burak Uyguner, “Deri ve Deri Mamulleri İhracatçı Birlikleri ile Yükseköğretim Kurumu (YÖK) arasında 2019’da imzalanan protokole göre üniversite sınavında dereceye giren öğrenciler, Türkiye’de sadece Ege Üniversitesi’nde olan deri mühendisliği bölümünü tercih etmeleri durumunda her ay net asgari ücret tutarında karşılıksız burs ve iş imkanından faydalanacak” dedi.

Editör: Haber Merkezi