Dün ons altın 1.780 doların üzerine çıktı. Gram altın ise 523 lirayı gördü. Böyle bir yükselişin ABD’den ‘bol para döneminin sona ereceğine yönelik’ mesajların ve Fed’in faiz artırımına gidebileceğine yönelik beklentilerin olduğu bir ortamda gerçekleşmesi dikkat çekti. Altındaki bu harekette, ekonomilerin 2025’e kadar tam anlamıyla toparlanamayacağına dair beklentiler, dolar/TL’nin geldiği seviye (9.09), enflasyon endişesi ve jeopolitik risklerin etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, 10 yıllık ABD tahvil faizleri düşerse (dün yüzde 1.57’ydi) ons altının hızlıca yükselebileceğini belirtiyor.

Posta'dan Hülya Çaylak'ın haberine göre; Altının iç piyasadaki yükselişinin kurdaki artışa bağlı olduğunu belirten altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, “Bazı ülkelerin faiz artırımına başlaması altının ons fiyatını baskılasa da altın sadece enflasyona karşı koruma kalkanı ya da faiz artırımı gibi konulardan etkilenmiyor. Altını pandemi ve jeopolitik olaylar da etkiliyor. Çünkü aslında ‘normale döndük’ demek için çok erken. 2025’e kadar dünya piyasalarında bozulmanın düzelmesi beklenmiyor” dedi.

Dünyada çok yüksek likidite olduğunu söyleyen Yıldırımtürk, “Para toplu hareket ediyor. Örneğin geçtiğimiz aylarda bir anda endüstriyel metal fiyatları yükselmişti. Şimdi normale döndü. Yani spekülasyona son derece açık bir piyasa var” dedi.

Yıldırımtürk, tüm dünyadaki merkez bankalarının çok temkinli davrandığını belirterek, “Piyasaları ürkütmeyen açıklamalar yapılıyor. Alınacak faiz kararları önden haber veriliyor” diye ekledi.

Editör: Haber Merkezi