ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımlarında daha fazla agresifleşebileceği beklentisiyle altın fiyatları gerilemeye devam ediyor.

Ons altın gün içinde yüzde 0,20 değer kaybederek Nisan 2020'deki seviyesinin altına düştü. 1693 dolar seviyesine düşen ons altının gerilemesiyle gram altın yüzde yüzde 0,25 değer kaybederek 955 liraya düştü. Çeyrek altın bin 571 liraya, yarım altın 3 bin 148 liraya, tam altın 6 bin 268 liraya geriledi.

FAİZ KARARLARI ALTINI VURUYOR

Avrupa Merkez Bankası (ECB) 11 yıl aradan sonra bugün ilk kez faiz oranlarını artıracak. Avrupalı politika yapıcılar artan tüketici enflasyonunun kontrolünü kaybetme endişesiyle büyük bir hamle yapmaya hazırlanıyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) da gelecek hafta gerçekleştirilecek politika toplantısında faiz oranlarını 75 baz puan artırması bekleniyor.

İngiltere'de enflasyon haziranda 40 yılın zirvesine yükseldi, bu da İngiltere Merkez Bankası'nın yarım puanlık faiz artırımı kararı alma ihtimalini artırdı.

Altın her ne kadar enflasyona karşı bir önlem olarak görülse de yükselen faiz oranları, faiz getirisi olmayan külçeyi elde tutmanın fırsat maliyetini artırıyor.

Dünyanın en büyük altın destekli borsa yatırım fonu SPDR Gold Trust salı günü 1,009 ton olan varlıklarının çarşamba yüzde 0,3 düşüşle 1,005 tona gerilediğini söyledi.

KÜRESEL GERİLİMLER FİYATLARI ARTIRABİLİR

Brüksel'de çarşamba bir araya gelen Avrupa Birliği diplomatları, Ukrayna'ya yönelik askeri harekatı nedeniyle Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar uygulama kararı aldı. Söz konusu adımlar arasında Rusya'dan yapılacak altın ithalatına getirilecek yasak da var.

Haziranda yüzde 5,4 değer kaydeben altının kayıplar devam ederse temmuzda da yüzde 6'nın üstünde bir düşüş yaşamasının muhtemel olabileceği düşünülüyor.

Daily Forex'e göre fiyatlarda zayıf toparlanmalar görülse de düşük düzeylerden yapılacak alımlar üst yönlü hareketi tetikleyebilir. Küresel jeopolitik gerilimlerin artmasının altını yeniden güvenli bir liman haline getirebileceği de düşünülüyor.

Editör: Haber Merkezi