Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu başkanlığında toplanacak komisyonda, işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK temsil edecek. Bakanlıktaki toplantının ardından Türk-İş ve TİSK'in ev sahipliğinde de toplantılar yapacak Komisyon, Aralık ayı bitmeden 2018 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleyecek. Sabah'ın haberine göre, asgari ücret masasında işçileri temsil eden Türk-İş, yıl sonu enflasyon oranı ile bir işçinin net yaşam maliyetini gündeme getirecek. Şu anda brüt asgari ücret 1.777,5, net ise 1.404,6 TL olarak uygulanıyor.

GEÇEN SENE ASGARİ ÜCRET 1404 LİRA OLMUŞTU
Yaklaşık 6,5 milyon çalışanın merakla beklediği 2017 asgari ücret rakamı geçtiğimiz yıl Aralık ayında belli olmuştu. Asgari ücretin 2017'de net bin 404 lira olacağı açıklanmıştı. İşveren tarafı ise rakamdan memnun. TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demir, "Biz de işveren tarafı olarka daha fazla vermeyi isteriz ama ülkenin gerçeklerini de göz önüne almalıyız. En iyisi yapıldı diye düşünüyorum" şeklinde konuşmuştu.

ASGARİ ÜCRET NASIL BAŞLADI?
Türkiye’de asgari ücret uygulaması 1036 sayılı İş Kanunu (1951) ile başladı. Ne var ki, 1967 yılına kadar mahalli komisyonlar aracılığı ile yapılan tesbitler başarılı olamamış ve bütün işçilerin asgari ücretten faydalanmaları temin edilemedi. 1967 yılından bu yana (931 sayılı İş Kanunu ile) asgari ücretler, işçi-işveren ve hükümet temsilcilerinin katıldığı merkezi bir komisyon tarafından bütün işçileri kapsayacak bir biçimde iki yılda bir kararlaştırılır. Çıraklar ve tarım işçileri için ayrı ücret tesbiti yoluna gidilir. Tesbit yapılırken işçinin başlıca fizyolojik ihtiyaçları ve fiyat indeksleri dikkate alınır.

Editör: Haber Merkezi