Dün gün içerisinde sakin bir seyir izleyen dolar/TL piyasa kapanışının ardından 17.36'dan 16.49'a kadar geriledi. Günlük düşüş bir anda yüzde 5'i buldu. Dolar sert düşüşün ardından 16.80 liranın üzerine tırmandı. Bu dalgalanma BDDK'nın ticari kredilere yönelik yeni düzenlemesinin açıklanmasıyla benzer saatlerde başladı. Bunun yanında analistler piyasa kapanışının ardından normalden yüksek hacimli işlemler yaşandığını belirterek olası bir sermaye girişine işaret etti

Hafta genelinde ağırlıklı yatay bir seyir izleyen dolar/TL’de bugün piyasa kapanışının ardından büyük hareketlilik yaşandı. Dolar güne ise 17.36, Euro 18.32 liradan başlamıştı. Gün içerisinde kurlarda önemli bir hareket olmadı.

Piyasa kapanışının ardından ise dolar önce 16.49 liraya kadar düştü. Dolar/TL'de günlük kayıp yüzde 5'i buldu. Dolar ardından yeniden 16.80 liranın üzerine tırmandı. Euro da önce 17.39 liraya geriledi, ardından 17.75 liranın üzerine çıktı.

BDDK'DAN DÜZENLEME

Kurlardaki hareketlenme BDDK'dan ticari kredilere yönelik yeni bir düzenleme açıklamasıyla benzer zamanda geldi. BDDK düzenlemesiyle döviz varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL'yi aşmayan şirketlere kredi kullanım durumunda döviz varlıklarını 15 milyon TL üzerine çıkarmama şartı getirildi. 15 milyon TL üzeri döviz nakdi varlığı bulunan şirketler ise bu varlığı aktifinin ya da satış hasılatının yüzde 10'unu aşması durumunda yeni nakdi TL ticari kredi kullanamayacak. Bu düzenleme bir sıkılaşma adımı olarak kabul edildi. Bunun yanında analistler piyasa kapanışının ardından normalden yüksek hacimli işlemler yaşandığını belirterek olası bir sermaye girişine işaret etti.

DÜNYADA RESESYON ENDİŞESİ

ünyada ise piyasalara resesyon endişeleri hakim olmaya devam ediyor. Fed'in son toplantısında 75 baz puanlık faiz artırımına gitmesi ve faiz artırımlarının devam edeceğini net bir şekilde ortaya koymasıyla ABD ekonomisinde durgunluk yaşanabileceğine yönelik tahminler artmaya başladı. Fed Başkanı Jerome Powell da son açıklamasında resesyonun kesinlikle ihtimaller dahilinde olduğunu belirtti.


 

Editör: Haber Merkezi