Dolar ve euro yeni rekorlar kırarak yoluna devam ediyor. Yükselişi hız kesmeyen doların nerede duracağı da öngörülemiyor. Ekonomistler dolardaki bu ani atak sonrası felaket senaryoları çizmeye başladı. Merkez Bankası'ndan ve resmi kaynaklardan da bir açıklama gelmeyince kamuoyu dolar için kabus senaryosu yazanlara kaldı. Bunlar içinde en fena senaryo ekonomist Dr. Murat Kubilay'a ait. Katıldığı televizyon programında öyle bir tablo resmetti ki 'amacım sizi panikletmek değil' dese de söyledikleri o kapıya çıkıyor. İşte TV programında anlattıkları ile twitter hesabından yazdığı kabus senaryosu:

-Hakikatleri herkesin bilmesinde fayda var. Türkiye döviz yokluğu içerisinde, eldekiler hızla tükeniyor ve zorunlu ithalatı yapmakta dahi zorlanabiliriz. Bunun tek sonucu yoksulluk değil, yokluk ihtimali ve hatta söz konusu gıda maddeleri ise kısmi kıtlık ihtimali!

-Yakında elektrik ve doğalgaza kallavi bir zam daha geliyor. Eğer gıda fiyatları böyle giderse ; şu anda Tunus'da, Libya'da, Mısır'da, Lübnan'da görüldü bunlar, bir kıtlık endişemiz var. Yıl olmuş 2022 temel besin maddelerine erişimde Türkiye bu yaz sonundan itibaren sıkıntı yaşabilir. Ayçiçek yağı peşinde insanlar koşuyordu ya onların hepsi gerçek ve başka mal sepetlerinde mümkün hale gelebilir. 

Dolar için son virajdayız : -Dolar kurundaki nihai ve benzersiz bir atak ihtimali öncesinde son virajdayız. Para ve maliye politikasına dair araçların dövizi durdurma etkisinin tümden tükenmesine birkaç hafta kaldı. Ardından ya geri adım atılacak ya da panikle yeni hatalar yapılıp uçurumdan yuvarlanılacak.

- Mevcut dolar kuru seviyesinde hiçbir balon yok. Her zaman geçici düşüşler yaşanabilir, ancak kurun sürekli gitmesinin nedeni mevcut düzeyin dış açığı örtmesine yetmemesi. İlk 5 aydaki dış ticaret açığı 42 milyar dolar ve turizmden gelen miktar bunun yarısı dahi değil. İyi haber şu anda bir kur atağı yok, sadece kur olması gereken yere geliyor; bu esnada yapılan rezerv satışlarıyla bu süreç daha hafif sürdürülüyor. 23 Haziran tarihli PPK toplantısı kritik. Bu sefer normalleşme baskısı ve beklentisi var; tabii muhtemelen olmayacak.

- TÜİK'e göre dahi 3 basamaklı enflasyon görmemiz çok olası. Eş anlı yüksek dış borç, bütçe açığı, cari açık, rezerv noksanlığı yaşıyoruz. Ötesi bu yıl benzerinin hiç görmediğimiz bir bütçe açığı yaşayacağız. Bütçenin en az 3'te 1'i açıkla kapanacak. Peki nasıl? Parasal genişleme ile. Mevcut haldeki resmi enflasyon %73,5 ve bir TL parasal genişlemesiyle döviz kuru ve enflasyonda yaşanabilecekleri siz düşünün. Kamu kendi giderlerini karşılayabilmek için yangına benzin döküp kendi kendini de ardından tutuşturacak.

- Özetle sondan hemen önceki virajdayız ve birkaç hafta sonra son viraja girmiş olacağız. Bunları yazmamın nedeni sizi panikletmek değil, tersine şaşırıp paniklemenizi en baştan engellemeye çalışmak. Asla döviz cinsi borç almayın. Alacaklarınızın tahsilinden emin olun. İş güvencenizi sağlam tutmaya çalışın. Zorunlu giderleriniz hariç tasarrufta kalın, bunlara daha sonra çok ihtiyacınız olacak. 

Editör: Haber Merkezi