SONNOKTA BERKANT PARLAK - Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, fındık fiyatının TMO tarafından 18 TL olarak açıklanmasını ve her ay kilogram başına 25 kuruş fiyat artırımı yapılması gerektiğini söyledi. Bu yöntemle fındığın yığılmasını engelleyeceği gibi fındık fiyatlarının da 20 TL seviyesine kademeli olarak çıkarılacağını kaydetti.

2,5 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Basın toplantısı düzenleyen Cirav, bu alım politikasının uygulanmasıyla dış piyasada da fiyat istikrarının sağlanarak Türkiye’nin bu sezonki fındık ihracatından yaklaşık 2,5 milyar dolar seviyesinde ihracat elde edebileceğini vurguladı. Cirav “2018 yılında sezon sonrasında TMO tarafından gecikmiş fiyat, üreticiyi memnun etmemiş ve piyasa fiyatının oluşumunda etki gösterememiştir” dedi.

BAKAN’IN ZAMANI YOKMUŞ!
Tarım ve Orman Bakanı’na da sitemde bulunan Cirav “Yöre milletvekilleri Bakan’la konuşuyor. Bakan’ın zamanı kısıtlı… Böyle bir şey olmaz. Zamanı nasıl kısıtlı olur? Bakan ihracatçıları, milletvekillerini çağıracak ve uzlaşmayla bu işi kurala bağlayacak. 2,5 milyar doları küçümseyemeyiz.” diye konuştu. Cirav “TMO’nun piyasada gecikmeksizin yer alarak fiyat ve alım politikasını hasat öncesi açıklamalıdır” diye ekleme yaptı.

Editör: Haber Merkezi