Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı fındık fiyatlarına tepki gösterdi.

Kaya, şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye’de maalesef peynirden zeytine tüm tüketim fiyatları artmışken fındığa yapılan zam gerçekten hayal kırıklığı yaşatmıştır. Bir süre önce fındık fiyatıyla ilgili verilere dayalı olarak bir açıklama yapmıştık. Bunları laf olsun diye söylememiştik. 35 lira olmasını dile getirmiştik. Son 6 yılın ortalamasına baktığımızda fındığın fiyatı 4 dolar oldu, bu da 35 liraya karşılık geliyor. Her şeyin bu derece fiyatının yükseldiği ortamda fındığa yapılan zam üreticinin hiç düşünülmediğini gösteriyor.” 

HAKKI 35 LİRADIR 
“Sayın Cumhurbaşkanı televizyon programında söyleşide fındık fiyatını açıkladı. Fındık üreticisine verilmeyen değer aslında bu. Dışarıdan ithal girdisi olmadan Türkiye’ye 3 milyar dolar civarında döviz girdisi sağlıyor. Verilen fiyat çok düşük bir fiyattır. Bizleri hayal kırıklığına uğrattı. Kendi aramızda yaptığımız değerlendirmelerde fındığın fiyatının 35 lira olması gerektiğini ancak hiçbir şekilde 30 liranın altında düşürülmemesi gerektiğini düşünmüştük. Fındığa büyük haksızlık oldu. Verilen fiyat haksızlıktır. Fındığın hakkı 35 liradır.” 

YANLARINDAYIZ 
AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta: “Fındık üreticimizin yüzünü güldürdü. Hükümetimiz bu sene de beklentileri karşılamış, atması gereken adımları atmış ve gereğini yapmıştır. Fındık üreticisine her zaman destek olan Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, Tarım ve Orman Bakanımıza ve Fındık Çalışma Grubu’nu oluşturan milletvekili arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Fındık üreticimizin her daim yanında olmaya devam edeceğiz. 2021 yılı fındık hasadı döneminin üreticilerimize hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyorum.”

BEREKETLİ OLSUN 
AK Parti Trabzon Milletvekili Adnan Günnar: “Sn Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan; TMO tarafından bu sene de fındık alımı yapılacak olup yeni sezon fiyatları: 50 randımana göre, Giresun Kalite fındık 27 lira, levant kalite fındık fiyatı 26,5 liradır. Üreticilerimize hayırlı, bereketli olsun.”

TEŞEKKÜR EDİYORUM 
AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu: “Fındık üreticisine her zaman destek olan Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, Tarım ve Orman Bakanımıza ve Fındık Çalışma Grubu’nu oluşturan milletvekili arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. 2021 yılı fındık hasadı döneminin üreticilerimize hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyorum.”

ÜRETİCİ YALNIZ BIRAKILDI 
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs: “AK Parti'nin tarım politikaları ve üreticiye karşı duyarsızlığı yüzünden stratejik ürünlerin üretiminde yaşanan kan kayıpları hem genel ekonomimizi hem de yerel ekonomileri olumsuz yönde etkilemeye devam etmektedir. Geçen yıl 3.3 dolar olan fındık bu yıl ise 3,1 dolar seviyesinde. Üretici hayal kırıklığına uğramıştır. Bölge insanımızın geçim kaynağı olan fındığa verilen bu fiyat Ferrero ve özel sektörü memnun etmiş, fındık üreticisine üvey evlat muamelesi yapılmıştır. Fındık üreticimiz bunu hak etmiyor. Açıklanan bu fiyat ile iktidarın üreticinin sorunlarına kulaklarını tıkadığını görüyoruz. Artan maliyetler, yevmiyeler, enflasyon ve temel geçim maddelerindeki pahalılık göz önüne alındığında bu fiyatın üreticiye katkısı olmayacaktır. İYİ Parti olarak biz fiyatın en az 35 TL olması gerektiğini belirtmiştik. Açıklanan fiyat devede kulak. AK Parti'nin tarım politikası iflas etmiştir. Üretici yalnız bırakılmış, yabancı şirketlerin insafına terkedilmiştir.”

FINDIĞA SAHİP ÇIKILDI
AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu: “Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan her zaman olduğu gibi yine üreticilerimizin yanında olduğunu gösterdi ve bölgemizin en önemli tarım ürünü olan fındığa sahip çıktı.  Üreticilerimizin yüzünü güldüren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a bölgemiz ve fındık üreticilerimiz adına teşekkür ediyorum.”

YAZIK OLDU 
CHP Trabzon İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu: “Fındığın selasını okuyup namazını kıldılar. 18 haziran da söylemiştim fiyatı 26-27 TL bandına sıkıştırılmaya çalışılıyor diye. Aynen de öyle oldu. Yazık oldu. Üreticiye de ürüne de. Kazanan kim Özel sektör. Aynı çay da olduğu gibi. Her şeye zam, fındığa zulüm.”

YÜZLER GÜLMÜYOR 
İYİ Parti Trabzon İl Başkanı Azmi Kuvvetli: “Fındık ülkemizin stratejik ihracat ürünlerinden birisi ancak ne hikmetse bu ürünün üreticisinin yüzü bir türlü gülmüyor. Milyonlarca üreticinin geçim kaynağı olan fındıkta maliyetin üzerinde bir alım fiyatı açıklanmaması, daha çok üreticinin bahçesine küsmesine neden olacaktır. Bu da ülkemizin fındık ihracatından elde ettiği gelirin ciddi ölçüde azalmasına ve ülke ekonomisinin sarsılmasını beraberinde getirecektir. Bu acı tablo gün geçtikçe gerçekliğe yaklaşıyor ve hükümetin üretim politikaları konusundaki beceriksizliği yalnızca fındıkta değil tüm tarımsal ürünlerde milyonlarca üreticiyi mağdur etmeye devam ediyor. Ulusal piyasalarda, en değerli tarım ürünleri arasında değerlendirilen fındığın üreticisinin ülkemizde de gereken değeri görmesi İYİ Parti olarak beklentimizdir. Fındık üreticisini hayal kırıklığına uğratan bu fiyat açıklamasının düzeltilmesi de öyle. Ayrıca TMO’nun alım fiyatları da yetersiz, fındık üreticisinin hakkı 35 liradır. Hükümet yetkililerini üreticinin emeğine ve alın terine saygı duymaya davet ediyoruz.” 

MEMNUN OLUNMALI 
Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk: “Fındık bir dünya ürünü. Sayın Cumhurbaşkanımızda üretenden tüketene kadar sektörün bir bütün olduğu gerçeğini iyi etüt ederek 26,5 ve 27 TL’lik fiyatları açıklamıştır. Cumhurbaşkanımız adeta bu yılki sloganı ‘herkes için fındık’ olan haftada ‘herkes için uygun fiyat’ demiştir. Başta üreticilerimiz olmak üzere fiyattan herkesin memnun olması gerekir. Özellikle üreticilerimizin geçen yıla göre çok daha fazla fındığın olduğu bir yılda kazançları artacaktır. Tüccar, sanayici, ihracatçı da işini yapacak, Türkiye kazanacaktır. Fındık üretim ve ihracatında en büyük paya sahip Türkiye, artık bundan sonra verim ve kaliteyi ön planda tutarak, çok çalışıp, çok üretip, çok satıp, çok kazacaktır.”

TEŞVİK EDİCİ 
TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan’da bir Dünya ürünü olan ve üretilenin büyük kısmının da ihraç edildiği fındığın üretim ve ticaretinde istikrarlı ve sürdürülebilir politikalar izlenmesi gerektiğini bir kere daha hatırlatarak, “Cumhurbaşkanımızın açıkladığı fiyat izlenecek ve kazandıracak politikalar için çok olumludur. Verim ve kaliteyi arttırmayı teşvik edecek bir fiyat.  Çalışan ve üreten çiftçimiz için iyi bir fiyattır. Türkiye olarak üretimden tüketime kadar uygulayacağımız istikrarlı politikalarla payımızı, dolayısıyla kazancımızı daha da arttırabileceğiz. Bunun ilk şartı da verim ile kaliteyi arttırmaktır. Biz borsa olarak bu ilkeye ve doğruya 20 yıldır hizmet ediyoruz.” dedi.

DESTEK DEVAM ETMELİ 
Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar: “Fındık fiyatları biraz gecikme ile birlikte cumhurbaşkanımız tarafından açıklandı. Beklentimiz maliyet fiyatının üzerinde emeğin karşılanması yönünde 30 TL altında olmaması yönünde idi. Ancak bu gerçekleşmedi. Geçen sene 22.5 TL olan fındık bu sezonda 26.5 TL, Gübre fiyatları bakım ve işçilik hesaba katıldığında fiyat 30 TL olmalı idi. Tabi ülkemizde bir çok sıkıntılar meydana geldi, büyük bir virüs belası ile karşı karşıya kaldık. Yangınlar sel felaketleri devletimizi çok zor durumlara da soktuğunu biliyoruz. Bunları da göz ardı etmemek lazım. Allah devletimize milletimize kolaylıklar versin hepimizin yardımcısı olsun. Bundan sonra üretici için bu aşamada yapılması gereken, fındıkta alan bazlı desteğin artarak devam etmesi, ayrıca TMO’nun fındık üreticisine zorluk çıkarmadan alımları yapması gerekir. Üreticimizde fındığını emanet asla vermemeli, pazara erken indirmemeli. Tüm olumsuzluklara rağmen Fiyatların üreticimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

Editör: Haber Merkezi