Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu, Türk fındığının Aflotoksinli olduğunu iddia eden İtalyan makamlara tepki gösterdi. Bunun Türk fındığı üzerinde oynanan bir oyun olduğunu belirten Kozoğlu, “Bundan üç yıl önce yine aynı oyun denendi. Türkiye fındık ihracatının yüzde sekseni AB ülkelerine yapıldığından ve de 2 Milyar Dolar döviz ülkemize girdiğinden bunu önlemek için aynı oyun yine oynanmaya çalışılıyor” dedi.

İTALYAN SİYASETÇİ CAHİL
İhraç edilecek fındığın çıkış yapılacağı ülkede önce Aflatoksin tahlili yapıldığının altını çizen Kozoğlu, “Bunu söyleyen İtalyan siyasetçisi cahildir. Fındık iyi para edince Türkiye’ye daha fazla döviz gireceğinden aklı sıra ekonomik oyun oynanıyor. Buradan İtalyan Ferrero firmasına çağrı yapıyorum. Eğer fındığımız Aflotoksinli ise Ferrero Türkiyeyi terk etmelidir. Eğer siz bu oyunun içerisinde değilseniz çıkın Türk fındığının aflatoksinli olmadığını açıklayın” diye konuştu.

İŞTE O KARAR TASARISI
İtalyan hükümetinde koalisyon ortağı Lega Partisi ve Avrupa Parlamentosu (AP) Üyesi Mara Bizotto AP’ye, “Türkiye dünyanın en büyük fındık üreticisidir ve Avrupa'ya fındık ihraç eden Türk firmalarının ürünlerinin çok yüksek miktarda Aflatoksin içerdiği ve bu nedenle Avrupalı tüketicilerin sağlığı için ciddi tehlikeler içerdiği hızlı uyarı sistemi yardımıyla (RASFF) tespit edildi” şeklinde karar tasarısı sunmuştu.

Editör: Haber Merkezi