Memur fazla mesai ücret zammı nihayet belli oldu. 2020 yılı Merkez Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi verilerinden derlenen bilgilere göre, memurların saat başı çalışma ücreti ne yılda yüzde 6,1 artış gösterdi. Peki memur fazla mesai ücreti ne kadar oldu?
Harcırah Kanunu uyarınca verilecek yurt içi gündelik ve tazminat tutarları da belirlendi.

MEMUR FAZLA MESAİ ÜCRETİ NE KADAR?
Memurun fazla mesai ücreti saat başına 2 lira 26 kuruştu. 1 Ocak 2020’den itibaren memurun fazla mesai çalışma ücreti, 2 lira 26 kuruş olarak uygulanacak.

Bakanlık özel kalem müdürlüklerinde çalışan personele ve makam şoförlerine ayda 90 saat, genel müdürlüklerin merkez teşkilatlarında görevli şoförlere de yeni yılda 60 saati geçmemek üzere 2,25 lira yerine fazla mesai ödenecek.

HANGİ MEMUR NE KADAR FAZLA MESAİ ALACAK?
Toplam 450 saati geçmemek kaydıyla kurul başkanı (Bakanlıklar), genel müdür, üst birim yöneticileri, strateji geliştirme başkanı, vali, general ve amiral rütbesine sahip olmak kaydıyla Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, kuvvet komutanlıkları ile Jandarma Genel  Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığındaki daire başkanı ve daha üst  birimlerin yöneticileri, rektör, büyükşehir ve il belediye başkanlarıyla çalışan  personel de yine ayda 90 saati geçmemek saat başına 2,39 lira fazla çalışma ücreti alacak.

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğüne ve üniversitelere bağlı yurtlarda görev yapan personelden gerçekleştirdikleri fazla çalışma karşılığında kendilerine izin verilme imkânı bulunmayanlara da ayda 90 saati aşmamak kaydıyla yeni yılda 2,26 lira ek çalışma ücreti ödemesi yapılacak.  Mesleki ve teknik eğitim bölgesinde yer alan meslek yüksekokullarıyla ilişkilendirilen ve teknik ortaöğretim kurumlarında görev yapan Millî Eğitim Bakanlığı idari personeline, yasal çalışma saatinin bitiminden sonra fiilen yaptıkları fazla mesai için ayda 100 saati geçmemek kaydıyla saat başına 3,90 lira ödemede bulunulacak

YURT İÇİ GÜNDELİKLER
Harcırah Kanunu uyarınca verilecek yurt içi gündelik ve tazminat  tutarları da belirlendi. Yeni yılda TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanı yardımcılarına  ödenecek yurt içi gündelik tutarı 67,4 liradan, 73,25 liraya çıkacak.  Anayasa Mahkemesi Başkanı, bakanlar, Genelkurmay Başkanı,  milletvekilleri, kuvvet komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Sahil Güvenlik  Komutanı, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı, TBMM Genel Sekreteri,  orgeneraller, oramiraller, Yargıtay, Danıştay, Uyuşmazlık Mahkemesi ve Sayıştay  başkanları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Diyanet İşleri  ve Yükseköğretim Kurulu başkanlarının yurt içi gündeliği de 61,5 liradan 66,85  liraya yükselecek. Yurt içi gündelik tutarı, ek göstergesi 8000 ve daha yüksek olan kadrolarda bulunan memurlar için 56,10 liraya çıkacak. En alt kademedeki memura ise 42,15 lira ödenecek.

FAZLA MESAİ NASIL HESAPLANIR?
Bir işçinin fazla mesai saatini hesaplamak için, öncelikle kişinin saatlik çalışma ücretini bilmek gerekmektedir.  Kişinin aylık asgari ücretle aldığını varsayarsak, asgari ücret 2.029,50 TL’dir.  Kişinin bir aylık kazancı olan asgari ücretin saatlik tutarını bulmak için ise 1 aylık çalışmanın saatlik değerini belirten 225 saate bölmemiz gerekir.

Saatlik Ücret = 2.029,50 / 225 = 9,02 TL

Fazla Çalışma için ücretin yüzde 50 zam olduğunu varsayarsak, bunun içinde 1,5 ile çarpıyoruz.

Yüzde 50 Zamlı Mesai Ücreti = 9,02 *1,5=13,53 TL

Fazla Çalışma Ücretini bulmak için ise 45 saatin üzerinde kalan saatleri yüzde 50 zam üzerinden hesaplıyoruz.

50 – 45 = 5 saat

5 saat de 13,53 TL= 67,65 TL fazla çalışma ücreti işçiye verilir.

Editör: Haber Merkezi