Türkiye'de ekonomiyle ilgili sorunlar her geçen gün daha da artarken, ekonomist Evren Devrim Zelyut'tan dikkat çeken bir değerlendirme geldi. İktidar partisinin tarımda yapamadıklarının acısının gelecek dönemde ekmek fiyatından, dolar/TL kurundan ve faizden çıkacağını söyledi. 

Yeniçağ gazetesi yazarı Zelyut "Acısı dolardan, faizden ve ekmekten çıkacak" başlıklı köşe yazısında, bu görüşünü şöyle gerekçelendirdi:

"Biliyorsunuz sistem durduğu yerde enflasyon ve kur artışı üretirken faizleri düşürdüler, enflasyon ve kur patladı. Kuru tutmak için örtülü faiz verdiler dolar/TL 13 seviyesine çekildi. Ama hâlâ yüksek...

Ancak yapılanlar bir partinin kendisini kurtarmak isterken ülkeyi deneme tahtası haline getirmesi olunca bunun etkileri de oluyor, olacak. Türkiye'nin yönetilmediğini, savrulduğunu görenler sadece biz değiliz. Bunu yabancılar da görüyor. Geçen hafta kredi derecelendirme kurumu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu 'BB-'den 'B+'ya indirdi, görünümünü ise 'negatif' olarak belirledi.

Fitch, hani derler ya, gören gözler, duyan kulaklar için Türkiye için oldukça anlamlı bir rapor yayınladı. Bakın en can alıcı kısmı şu: 

"Döviz korumalı mevduat, hedefli kredi ve sermaye akışı önlemleri de dahil olmak üzere yetkililerin enflasyonu düşürmeye yönelik politika tepkisinin makroekonomik ve finansal istikrar risklerini sürdürülebilir bir şekilde hafifletmesini beklemiyoruz."

Demek istedikleri şu: Kuru tutmak için başta kur korumalı mevduat ürünlerin olmak üzere, yaptığın, söylediğin hiçbir şeyin yeterli olmadığını, bu işlerin kuru ve enflasyonu düşürmesini beklemiyoruz.

Daha ne desin? Verdiği notla dünyanın bizi gördüğü lig, çöp statüsü olmuştur. Yok efendim Türkiye büyük ülkedir. Büyüktür, büyüktür ama büyüklük lafla olmaz. Vatandaşın eti, peyniri yemeye buluyor mu? Benzini kaça alıyor? Firmalarının kaç tanesi dünya markası? Lafla sözle büyüklük olmaz. Enflasyon ve faizde dünyada ilk ona girerek masal anlatılmaz.

Bakın AKP yönetimi Türkiye'yi iktisadi olarak hangi ülkelerle bir duruma getirmiştir: Uganda, Ruanda, Kenya, Honduras, Bahreyn ve Ermenistan...

Ülke notu bizden bir tık daha iyi olan ülkeler kimler: Namibya, Umman, Guatemala, Bangladeş, Dominik...

Yok efendim bu karar siyasi! Bunu diyenin aklına şaşarım. Çünkü siz tüm komşularınızla kavgalısınız, içeride toplum bölünmüş, saçma sapan faiz kararları öncesinde bile enflasyonunuz artıyordu. Merkez Bankası, TÜİK aklınıza ne gelirse tüm kurumlarınızın bağımsızlığı gitmiş, kafanıza göre ülke yönetiyorsunuz, uluslararası hukuku takmıyorsunuz. Firmalarınız zayıf, verimsiz, rekabetten uzak, sürekli krediye muhtaç... Fiyatlar roket gibi çıkıyor... Ne olacaktı, şimdi bu karar siyasi mi?

CCC denilen iflas kademesi ile aramızda dört kademe kaldı. En yüksek notla ise aramızda 12 kademe var... Bu iş faizi ve doları nasıl etkileyecek derseniz söyleyeyim: Bankalar artık dışarıdan daha yüksek faizle borç getirecek. Bu da içerideki maliyeti yukarı çekecek. Dış yatırım zaten gelmiyordu, şimdi iyice sıkıntılar çıkacak, nakit girişinde sorunlar kuru yukarı çekecek. Bunun üzerine Amerikan faizlerinin artması, ABD Merkez Bankası'nın bastığı paraları geri çekmesi de eklenince, işin acısı ticari ve bireysel kredi faizinin artması, dolar/TL'nin yukarı gitmesi olarak kendisini gösterecek."

Editör: Haber Merkezi