Kısa adı Türk Harb-İş olan Türkiye Harb Sanayi ve Yardımcı İşkolları İşçileri Sendikası Eskişehir Şubesi, halen kullanılamayan bütün yangın uçaklarını uçurabileceklerini açıkladı.

Sendika yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“Bizler yıllardır Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan dünyanın en önemli uçaklarının motorlarına müdahale eden, F-4’leri, F-16’ları tamir eden Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü’ne bağlı tesislerde çalışan Eskişehir Türk Harb-İş üyeleri olarak; Her türlü yangın uçaklarının bakım, onarım ve idamesini yapabileceğimizi, Türkiye’ye hizmet verecek yangın uçağı filosunu oluşturabileceğimizi duyurmak istiyoruz.

Yangın söndürme uçakları, bakımları yapıldığı sürece yaşına bakılmadan kullanılabilir.

Uçaklarda ömür kavramı parça bazında olup, kritik parçaların kontrol/değişim işlemleri yapıldığı sürece emniyetli bir şekilde uçurulabilir.

1.Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü’nde F-4, F-16, T-38, NF-5, KT-1T uçaklarının gövde/motor bakım, onarım, parça değişim işlemler ile modernizasyon faaliyetleri yapılmaktadır.

Envanterimizde bulunan; T-38 uçaklarının yaşı 59’dan (1962 model) , F-4 uçaklarının yaşı 48’den (1973 model), F-16 uçaklarının yaşı 35 den (1986 model) başlamaktadır.

Tüm Jet ve pervanenin, motorların bakım onarımı, Casa tipi uçaklar ve Couger Helikopterlerin motor bakımları tesislerimizde yapılmaktadır.

Halen bu uçaklar bakımları yapılarak uçurulmakta ve daha uzun yıllar da uçurulacaklardır.

Yaşlarına bakıp antika denilecek olan bu uçaklar uygulanan doğru bakımlarla ilk günkü performanslarıyla kullanılabilmektedir. Fabrikamızda FASBAT (Fabrika Bakım Seviyesi Bakım ve Tadilat) faaliyetleriyle bu başarı sağlanabilmektedir.

Jet uçaklarında gösterilen bu başarı yangın söndürme uçaklarında da çok rahat gösterilebilir.

Yıllardır ülkemizin tamamının uçuş hattına destek sağlayan teknikeri, teknisyeni mühendisi ile 1. Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü (Hava İkmal) işçileri olarak Eskişehir’in sorumluluğun altında gerekli ortam ve şartlar sağlandığı takdirde rahatlıkla kalkabileceğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz.”