Vücudun ihtiyacından fazla veya az uyumak, uzmanların bildirdiklerine göre, başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere bir çok sağlık problemine yol açar.
Fazla uyumak ise şişmanlık, şeker hastalığı, tansiyon, solunum hastalıkları, adale (kas) zayıflığı, vücut direncinin azalması gibi hastalıklara sebep olur.
Bundan dolayı düzenli bir uyku alışkanlığı kesinlikle kazanılmalı, tabii, akşam çok geç yatılmamalıdır. İslam alimlerinin bildirdikleri üzere, gece kalkıp teheccüd namazı kılmayı sağlık için çok önemsemektedirler.
Gün içinde ise yaşa göre egzersiz yapıp, hareketsiz kalmamalı. Düzenli uyku için şunlara dikkat edilmelidir. Örneğin, akşam yemeğini yatmadan en az 2-3 saat önce yenilmeli, ağır yemek yiyip kalbi yormamalıdır.
Uyumayı zorlaştıran çay, kahve gibi içeceklerin içilmesi sınırlandırılmalıdır. Uyumakta zorluk çekenlerin yatmadan 20 dakika önce ılık süt içmeleri, yattığı odanın penceresini açıp en az, üç kere burundan nefes alıp, ağızdan vermeli. Tekrar burundan nefes alıp burundan vermek büyük ölçüde uyumayı kolaylaştırabilir. Bütün bunların yanında ılık duş almayı da denenmelidir.
Uykuyu zorlaştıran, ama insanların vazgeçmediği günümüzün teknolojileri, yatılan odada televizyon, bilgisayar, cep telefonu gibi cihazlar bulundurulmamalı. Oda ısısısın ne çok sıcak nede çok soğuk olmamalı, örneğin 19-21 derece arasında olmalıdır.
Ayrıca mümkün olduğunca sağ taraf üzerine yatılmalıdır. Sol tarafta yüz üstü veya sırt üstü yatmak solunum ve kalple alakalı hastalıklara sebep olunacağı bilim adamları tarafından salik verilmektedir.
Bunların yanında, burun tıkanıklığı, sinüzit, uyku apne sendromu, alerji, kalp ve romatizma hastalıkları, uyku kalitesini düşürür. Hatta böyle hastalıklar, vücudun yeteri kadar dinlenmesine mani olarak başka sağlık problemlerinin de önünü açar. Bu sebeple iyi bir uyku için vücut sağlığına çok dikkat edilmesine yine bu konuların uzmanları tarafından bildirilmektedir.
Temizlik, maske ve mesafeye lütfen dikkat edelim, salgın hastalık bütün şiddetiyle devam etmektedir.