Evet fındık gerçekten ilaç kadar etkili bir gıdadır.

Kalp hastalıklarını önleyen bir ilaç gibidir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren, kabızlığı iyileştiren bir ilaç gibidir. Halsizliği, kas güçsüzlüğünü düzenleyen bir gıdadır. Hatta kanseri önleyen, kolesterolü düşüren önleyici bir ilaç gibidir. 

Koronavirüsle mücadele ettiğimiz bu günlerde sağlıklı beslenme büyük önem arz ediyor. Elbette pek çok meyve, sebze ve kuru gıda sağlığa çok yaralı maddeler içerir. Ancak bir Karadenizli olmam hasebiyle de fındık meyvesinin değerini hatırlamak istedim, bugün.

Fındık bölgemizin çok önemli bir gelir kaynağı aslında. Pek çok aile onunla geçimini sağlıyor. Bir sanayi ürünü. Fındık bahçelerimiz bacasız bir fabrika gibi…

Ancak ben sağlık yönüne dikkat çekmek istiyorum, fındığın. Hemşerilerime de fındığı satmadan önce bir daha düşünüp yemek için ayıracakları miktarı artırmalarını tavsiye ediyorum. Gerçekten fındık içerdiği yararlı maddelerle tam bir sağlık mucizesidir. Allah’ın biz Karadenizlilere büyük bir lütfudur. 

Bakalım her gün yenen bir avuç fındık sağlığımıza ne faydalar sağlar.

En önemli faydası sanırım kanseri önlemesidir. Bunu içendeki MELATONİN, E VİTAMİNİ, KUARSETİN, KAMFENİKOL gibi fitokimyasallarla yapar. Hatta içerisinde bulunan beta-sitosterol ile meme ve prostat kanseri riskini azaltır.

Eğer mutlu olmak istiyorsanız bol fındık yemelisiniz. Çünkü mutluluk hormonu seratoninin üretildiği tripftofan fındıkta var. Uykusuzluk çekiyorsanız da fındık yemelisiniz. Çünkü, uykuyu düzenleyen melatonin hormonu fındıkla alınabilir.

E vitaminin önemini anlatmaya gerek yok. Vücut için en güçlü antioksidan. Yani vücudumuzun atıklarını, zehrini temizleyen bir vitamin. Melatonin ile birlikte çalışınca Zararlı oksidan maddeleri yok ediyorlar.

Eğer halsizlik kas güçsüzlüğünüz varsa mutlaka fındık yemelisiniz. Çünkü fındıkta kas kuvveti için şart olan kalsiyum ve magnezyum mineralleri var.

Kötü kolesterol diye adlandırılan LDL kolesterolü fındıktaki doymamış yağ olan OLEİK ASİT ile düşürülür, iyi kolesterol ise yükseltilir.

İçerdiği çinko, demir, mangan ve selenyum ile bağışıklık sistemimizin en güçlü destekçisidir.

Gerçekten elimizin altındaki bu hazinenin ne kadar farkındayız? Ejder meyvesi, altın çilek, tef tohumu gibi ithal ve pahalı ürünlerin peşinde koşarken onlardan kat be kat daha kıymetli fındığımızdan yeterince faydalanabiliyor muyuz sizce?

Bir de bu meyveleri sayarken aklıma geldi. Zayıflamak için de en etkili ilaç fındıktır. Çünkü kalorisi az ve lifli özelliğiyle tok tutarak, kilo vermeye yardımcı olur. Özellikle çalışmayan bağırsakların hareketini düzenler ve kabızlık için iyi bir tercihtir.

İlaçlar hastalıklara ya faydalı olur ya da o hastalığı kontrol altında tutmamızı sağlar. Bitkisel ürünlerimiz de bu anlamı ile ilaç özelliği taşırlar. Mesela şeker hastalığı, ilaçlarla tamamen ortadan kaldıramıyoruz ancak şekeri kontrol altında tutabiliyoruz. Fındık da bu yönüyle şeker hastalığı önleyicisidir. Yalnız bitkileri de uzman kontrolünde ve dozunda kullanmak zorundayız.

Fındığı da bu anlamda günde bir avuç öneriyoruz. Ayrıca kavrulmadan kuru fındık olarak yemeyi tavsiye ediyoruz. Zira kavrulmuş fındık, glisemik indeksi artıyor yani kilo aldırıyor, ayrıca içinde Zararlı maddeler oluşabiliyor.

Tüm bu hatırlatmalardan sonra fındığın beyin için önemini hatırlatıp demans ve Alzheimer hastalığının önlenmesine katkı sağladığını not düşelim. Özellikle mutluluk için fındığa muhtaç olduğumuzu unutmayalım.