Bir gün gecikme ile tüm gazetecilerin Gazeteciler Gününü candan kutlarım.

Benim için gazeteci muhabir olandır, muhabirlik ruhunu kaybetmeyendir. Gazeteci, elinde fotoğraf makinesi, cebinde kalemi, düşük maaşıyla haber peşinde koşandır. 

Gazeteci tehdit edilendir. Kendisine bir basın kartı çok görülen kişidir. 

Özgürlüğün olmadığı bir zamanda, yanlışı yazabilen ve fotoğraflayabilendir gazeteci.  

Gazeteci yerelin müfettişidir, denetçisidir, sesidir, tellalıdır, terazisidir…

Gazetecinin kâğıt, kalem ve fotoğraf makinesi dışında bir gücü yoktur. 

Yanlış yapan, kamu yararını gözetmeyen, kamunun malını çıkarı için kullanan, kadına saldıran, kişi kayıran, hukuku yok sayan, şehrin imarına tecavüz eden -elinde kalem, kâğıt ve fotoğraf makinesi olan- bu üçlüden çok korkar. 

Yanlış yola sapmak isteyenler, gazetecinin uzağı ve yakını dürbün gibi gözleyen keskin gözlerinden hoşlanmaz. 

Yerel gazeteciler Trabzon’daki gelişmeleri, çalışmaları, sorunları, törenleri, kar tatillerini, yol sorunlarını, su sorunlarını vb. fotoğraflarla ve konu hakkında verdiği detaylı bilgiyle bize sunar.

Anlatamadığımız sorunları ilgili yerlere ve kişilere taşır, sesimiz ve çözümümüz olur.

Kısaca, gazeteci yerelin namusudur. 

Yerel olmadan ulusal olmaz. Yereli merkezden göremezsin. Yerelin başarısını da yanlışını da merkeze bildiren gene yereldeki gazetecidir. 

Belki bir çoğumuz yerel bir gazeteye para vermek istemeyiz, elimiz gazete bayisinde ilk yerele gidecekken ulusal gazetelere gider ama unutmamak gerekir ki yerel gazete olmadan büyük gazete olmaz. 

Basının gücü ve kadir kıymeti, kaybolduğunda anlaşılıyor. Yukarıdaki işleri yapacak kimse kalmaz. İşte o zaman gasteci diye alay edenler oturur ağlar. 

Ne sesimiz duyulur ne denetleyen kalır. Vatandaş dımdızlak kalır.

İşletme fakültesi öncesinde Radyo ve TV Yayımcılığı Bölümünde yayımcılığım  ve basının tüm dinamiklerini okumuş olsam da Karadenizde Sonnokta Gazetesi bana bir köşe vermiş olsa da kendimi bir gazeteci saymam. 

Bağımsız tarafsız gazetelere ve gazetecilere ne kadar teşekkür etsek azdır. 

GASTECİ, Gazeteciler Gününüz Kutlu Olsun…