1950’li yıllardan önce doğumların çoğu evde gerçekleşiyordu. Kadın gebelikte ve doğumda çoğunlukla kendi annesi, büyükannesi, kardeşleri ya da çevresindeki diğer kadınlar tarafından destekleniyordu. Doğumunu kendi yaşam alanında ve en yakınında bulunan güvendiği insanların refakati ve gözetiminde yapmak gebelere güvende olduğu hissini yaşatıyordu. Günümüzde doğumun evlerden çok hastanelerde yapılıyor oluşu kadınların doğum sürecine ilişkin endişe ve korkularının da artmasına neden olmuştur. Doğum sürecine ilişkin endişeler sezaryen ile doğumun talep edilmesindeki önemli faktörlerden biridir.

Son yıllarda sezaryen oranlarının düşürülmesine yönelik politikalar doğrultusunda doğumun normal bir fizyolojik olay olarak görülmesi ve gebe kadınların “doğal doğum” yöntemlerine yönlendirilmesi yaygınlaşmaktadır. Günümüzde bu amaçla gebeleri bilgilendirip normal doğuma hazırlamak için oluşturulmuş farklı eğitim modelleri bulunmaktadır. Doğru seçim yapma konusunda zorluk yaşayan gebeler ebe ve hemşireler tarafından yönlendirilmekte ve bilgilendirilmektedir.

2018 Eylül ayından itibaren gebelerin doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası dönemlerine ilişkin bilgi sahibi olmalarını ve bilinçli doğum yapmalarını sağlamak, anne ve baba adaylarına normal doğum eylemi, ağrı yönetimi ve yeni rollerini benimsemeleri konusunda bilgi ve beceri kazandırmak amacı ile Trabzon Numune hastanesinde gebe okulu bünyesinde gebe eğitimleri verilmektedir. Anne adaylarının gebelik süreci ile başlayan ve doğum eyleminin sonlanmasına kadar geçen süreci sağlıklı şartlarda gerçekleştirmeleri ve normal doğumun yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Doğum, kadının hayatında yaşadığı en önemli deneyimlerden birisidir. Gebenin doğuma aktif bir şekilde katılması, sağlıklı bir bebek sahibi olması, doğum sürecini rahat geçirmesi için doğum öncesi eğitimler çok önemlidir. Gebelik döneminde yapılan eğitimler, anne adayını doğuma hazırlamakta, aileyi fiziksel ve psikolojik doğum sürecine dahil etmektedir.

Numune Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren gebe okulu dört haftalık  periyotlar halinde tüm gebelerin, doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası dönemleri ile ilgili konularda bilgi sahibi olmalarını ve bilinçli doğum yapmalarını sağlamayı, normal doğum eylemi, ağrı yönetimi konularında bilgi ve beceri kazandırmayı amaçlamıştır. Gebelerin daha sağlıklı ve bilinçli bir gebelik, doğum ve lohusalık süreci geçirebilmeleri için donanımlı eğitimci kadro gözetiminde, 15-20 kişilik eğitim ve egzersiz salonu gebe okulu olarak hazırlanmıştır. Gebelik eğitimlerine katılmak isteyen gebelerin Numune Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine başvurması veya 0462 2302300 ( Dahili: 1819/1820 ) telefon numaralarına ulaşıp kayıt yaptırmaları mümkün. 

***

Gebe Okulunun Eğitim Konuları: Gebelik Süreci ve Gebelikteki Değişiklikler, Gebelikteki Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Gebelikte izlem, tetkik ve kontroller, Gebelikte Bakım ve Beslenme, Gebelikte Tehlike Belirtileri, Doğuma Hazırlık, Doğumda Hastane İşlemleri, Normal Doğum, Doğum Belirtileri ve Normal Doğumun Avantajları, Doğum Ağrısıyla Başetme Yöntemleri, Nefes, Masaj ve Gevşeme Egzersizleri (Uygulamalı Eğitim), Anne Sütü ve Emzirme (Uygulamalı Eğitim), Lohusalık ve Bebek Bakımı (Uygulamalı Eğitim), Gebeliği Önleyici Önlemler, Her Hafta pazartesi günleri 13:30-15:00 arası plates ve solunum egzersiz eğitimleri.

Gebelik bir hastalık değildir. Profesyonel kadroların gözetiminde alınacak uygun eğitimler sonucunda keyifli geçirilebilecek fizyolojik bir süreçtir. Bütün gebelerin Nümune hastanesi bünyesinde kendilerine sunulan gebelik okulu hizmetinden yararlanma hakkı vardır ve mutlaka kullanılmalıdır.