SONNOKTA ENES AYDIN - Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği(SGDD) ve Mülteci Destek Derneği (MUDEM) tarafından  Ankara’da 'Medya ve Mülteciler Basın Buluşması' seminerinin ilk ayağı başladı. 

8 hafta süreceği belirtilen organizasyona toplamda 800 medya mensubunun katılacağı öğrenildi.

Bugün başlayan toplantının açılış konuşmalarını Mülteci Destek Derneği Genel Koordinatörü Safa Karataş, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Akarca yaptı.

ÇOĞUNLUĞU ÇOCUKLAR

İkinci Dünya Savaşı sonrası en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığını ifade eden MUDEM Genel Koordinatörü Safa Karataş konuşmasında, "Dünya, İkinci Dünya Savaşı sonrası en büyük insani krizlerinden birini yaşıyor. Dünyada bugün 70 milyona yakın insan, istenmeyen nedenlerden ötürü yaşadığı yeri terk etmiş durumdadır. Bu sayının 25 milyonu mülteci statüsünde ve bu 25 milyonun yarısından çoğu maalesef çocuklardan oluşuyor. Ülkemizin komşuları Suriye ve Irak da ne yazık ki bu sıkıntılı tabloda ve istatistiklerde önemli yer tutan iki ülkedir. Bugün ülkemiz 3.5 milyonu aşkın Suriyeli, yarım milyona yakın, büyük çoğunluğu Irak ve Afganistan kökenli, Suriyeli olmayan kişiye yeni bir ev, yeni bir umut olmuştur. Uluslararası kamuoyunda takdirle karşılanan, ilgili kurumlarımızın, ülkemizin ve milletimizin gösterdiği cömert tutum, bölgede çok daha büyük boyutlara varabilecek bir insani krizin bir nebze de olsa önüne geçmiştir'' ifadelerine yer verdi.

ZİRVE TÜRKİYE'NİN

Türkiye'nin dünyanın zirvesinde olduğunu belirten , Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, "Bugün saniyede iki kişinin yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kaldığı bir dünyada yaşıyoruz. Türkiye, Eylül ayı itibariyle 3 milyon 566 bin Suriyeliyi Türkiye’de ağırlamaktayız. Bununla beraber çokta gündeme gelmeyen 400 bin civarında, Iraklı, Afganlı, İranlı, Somalili sığınmacıların da Türkiye’de olduğunu belirtelim. 4 milyonluk bir nüfustan bahsediyoruz. 4 milyon nüfusu Avrupa’ya baktığımızda 22. Sıradaki bir ülke olarak konumlandırabiliyoruz. Tabi hal böyle olunca birçok yapılanmayı gerçekleştirmemiz gerektiği ortaya çıkıyor. Uluslarası platformda Türkiye’nin yaptığı çalışmalar taktir edildi. Taktir edilmeye devam ediyor. Dünyaya örnek olacak bir çalışmayı yapan Türkiye dünyanın en çok göçmen ağırlayan ülkeler arasında zirvede. 

ÖRNEK ÇALIŞMALAR YAPILDI

Nüfusa bağlı olarak toplumsal alanda birçok alanda değişiklik ortaya çıkıyor. Sağlık, eğitim ve benzeri hizmetlere erişim konusunda Türkiye mülteciler için örnek çalışmalar yapmıştır. Bu konuda Basın Yayın Enfermasyon Kurumu’nun desteklediği bir alan haline geldi. Bugüne kadar basın mensuplarının kapsamlı bir şekilde bilgilendirmesi ve toplumsal alandaki rolünün arttırılması amaçlanmaktadır.
Burada Suriyeli gazeteciler de var, o nedenle toplantının veriminin daha fazla olacağını düşünüyorum" dedi.

ÇİLLER-DEMİREL HİKAYESİ

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Akarca ise, "Bir haberi yaparken haber ile ilgili konuları etraflıca bilmek lazım. Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanı olduğu dönemde Çiller’de Başbakandı. Şeker Fabrikasından bilgi almak için oraya gitmişler, müdürü başlamış anlatmaya, şu kadar şeker üretiyoruz, şu kadar ihraç ediyoruz. O sırada Tansu Çiller söze girip ‘Ne kadar güzel. Bizim ne kadar şeker kamışımız varmış ki bu kadar şeker üretiyoruz’. Süleyman Demirel söze girerek ‘Sayın Çiller Türkiye’de şeker kamıştan değil pancardan üretilir’ demiş. İşte burada doğru bilginin ne kadar önemli olduğu göz önüne çıkıyor.  

MÜLTECİLER KONUSU ÖNEMLİ

Bunu bilmek lazım, bizler halkın sorunlarını bilmemiz lazım, bazı spesifik konular var bunları da çok yakından öğrenmek lazım olur, gün gelir onu haber yapmak zorunda kalırız. AB bazı konularda Türkiye’ye bazı fonlar ayrılıyor. Bu fonlar devlet tarafından onaylandığında devreye giriyor. Bu programın finansı AB’den yapılıyor ama devlet onaylıyor. Devletimiz bu konuda mülteci konusunda basınımızın bilgilendirilmesi konusunda çok büyük yarar gördü. Mülteciler konusu çok önemli. Birleşmiş Milletlere üye 60 tane ülkenin nüfusu kadar Türkiye’de mülteci var. Aslında mesele şu, sınırınıza kadar gelen mültecileri içeriye alıp almamak. Siz kapıyı açmayacaksanız onu kaderi ile baş başa bırakacaksınız, kiminle peşinden koşan silahlı kişilerle. Türkiye bunu yapmadı, kapıyı açtı ve Türkiye dünyada bu nedenle övgü alan bir ülke oldu." dedi.

Editör: Haber Merkezi