Sadece George Orwell’i anlamak gerekirdi. Ama bize Cin Ali okumayı öğrettiler.
Minik Serçe; Milliyetçilik, insanları tıpkı böcekler gibi farklı sınıflara ayırma ve bu sınıflara dayanarak kimlerin iyi, kimlerin kötü olduğuna karar verme alışkanlığıdır. Milliyetçiye göre, herhangi bir eylemin iyiliği ya da kötülüğünü o eylemin niteliği değil, kimin tarafından yapıldığı belirler. Bizim tarafımızdan yapıldığı sürece ahlaki açıdan hoş görülmeyecek hiçbir eylem yoktur. George Orwell.
***
Düşman değil öteki olmak; savaş kazanmak amacıyla yapılmaz, aksine savaşın sürekli olması istenir. Toplumdaki hiyerarşinin sürmesi ancak yoksulluk ve cehalet temeli üzerinde sağlanabilir. Savaş başlatma çabası her zaman için, asıl olarak, toplumu açlığın eşiğinde tutmak için planlanır. Savaş, egemen grup tarafından kendi vatandaşlarına karşı yürütülür ve bu savaşın amacı zafer kazanmak değildir. Aksine toplumun mevcut yapısını sağlam tutmaktır. George Orwell.
***
Bazı insanlar daha eşit; Kuyruğun sonundaki ekmek.
2021 yılında yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’deki gelirin yüzde elli dörtlük payını ülkenin nüfusunun sadece yüzde onu paylaşıyor. Gerisi kuyrukta.
Yalnız bugünkü hayatın acı ve yoksul olduğunu, aç kaldıklarını, soğuktan üşüdüklerini, uyudukları zamanın dışında boyuna çalıştıklarını biliyorlardı. Fakat şüphesiz geçmiş günler daha kötüydü. Böyle olduğuna inanmak onları memnun ediyordu. George Orwell-Hayvan Çiftliği kitabından bir söz.
***
Peki, bu durum Doğa’nın bir yasası mıdır? Ülkemiz, topraklarında yaşayanlara düzgün bir hayat sunamayacak kadar yoksul mudur? Hayır, yoldaşlar, asla! İngiltere toprakları bereketlidir, havası suyu iyidir yurdumuz, bugün bu ülkede yaşayan hayvanlardan çok daha fazla bol yiyecek sağlayabilir. George Orwell.
***
Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar diğerlerinden daha eşittir.
Bilinçleninceye dek başkaldıramayacaklar, başkaldırmazlarsa da hiçbir zaman bilinçlenemeyecekler. Bu kısım kitapta Proleterler için söylenmiştir.
***
Hayvan hakları; insanoğlu, kendinden başka hiçbir yaratığın çıkarını gözetmez.
Yalnız bugünkü hayatın acı ve yoksul olduğunu, aç kaldıklarını, soğuktan üşüdüklerini, uyudukları zamanın dışında boyuna çalıştıklarını biliyorlardı. Fakat şüphesiz geçmiş günler daha kötüydü. Böyle olduğuna inanmak onları memnun ediyordu. George Orwell.
***
Hadi hep bir ağızdan: Ali ata bak, Ali topu tut.