Devletin tüm kılcal damarlarına sinsice sızan FETÖ 15 Temmuz akşamı devletin silahlarını millete doğrultmasının üzerinden tam 5 yıl geçti. Demokratik yönetimi rafa kaldırmayı hedefleyen 2016’daki darbe girişiminde 251 kişiyi şehit ederek gerçekleştirmek isteyen FETÖ’nün hain planında merkez üs Ankara oldu.

HALKIN DİRENİŞİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine Ankara ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir tarafında demokrasiye sahip çıkmak için meydanlara inen vatandaşlar, canlarını hiçe sayarak tankların üzerine çıktı, namlunun önünde durdu ve hain darbe girişimini bertaraf etti.

KARA BİR LEKE
Türk Silahlı Kuvvetleri’ne sızmış FETÖ mensubu ve bu örgütsel faaliyeti destekleyen 8 binin üzerinde askeri personelin, savaş uçakları da dahil 35 uçağın, 3 geminin, 37 helikopterin, 74'ü tank 246 zırhlı aracın ve 4 bine yakın hafif silahın kullanıldığı darbe girişimi Türkiye Cumhuriyeti tarihine kara bir leke olarak düştü

AKINCI ÜSSÜ MERKEZ
Girişimin yönetim merkezi Akıncı Üssü’nün de bulunduğu başkentte 15 Temmuz 2016'da “kara” bir gece yaşandı. Olayın yaşandığı tarihte Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri olan Fahri Kasırga ile Genelkurmay Başkanlığı yapan Orgeneral Hulusi Akar’ın da arasında bulunduğu birçok komutan darbecilerce alıkonuldu. Şehrin semalarında alçak uçuş yapan savaş uçakları TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Emniyet ve TÜRKSAT’ı bombaladı. Ayrıca kentin farklı yerlerindeki birçok birlikteki tank ve zırhlı araçlar da kışla dışına çıktı. Ertesi gün öğle saatlerine kadar süren olaylarda vatandaşlar kahramanca direndi.

BEDEL ÖDETECEĞİZ
Herkes askeri hareketliliği anlamaya çalışırken dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, saat 23.02’de televizyon kanallarına bağlanarak, bir kalkışma ihtimali üzerinde durduklarını söyledi. Yıldırım, “Bu kanunsuz eylemin içerisinde olanlar en ağır şekilde bedelini ödeyecekler.” dedi. TSK içinde hareketlilik olup olmadığını öğrenmek için akşam saatlerinde Jandarma Genel Komutanlığı’na giden Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanı Turgut Aslan ve koruması ise derdest edilerek komutanlıkta tutuldu.

ZORLA BİLDİRİ
Şehir merkezinde bu olaylar yaşanırken FETÖ mensubu darbecilerin kullandığı F-16, saat 23.18'de Gölbaşı'ndaki Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığı’na bomba attı, 7 kişi şehit oldu, 5 kişi yaralandı. 16 Temmuz’un ilk saniyelerinde Gölbaşı’ndaki Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekât Daire Başkanlığı da bombalandı, 44 polis şehit oldu, 36 kişi yaralandı. Darbecilerin bulunduğu helikopterler, Yenimahalle’deki MİT yerleşkesini tararken Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’ndan TRT’ye giden darbeciler saat 00.13’te canlı yayında zorla darbe bildirisi okuttu.

HALK MEYDANLARDA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saat 00.24’te CNN Türk kanalına bağlandı. Görüntülü telefon aramasıyla bağlantıda konuşan Erdoğan, “Bu gelişme gerçekten Türk Silahlı Kuvvetlerimizin içindeki bir azınlığın, ne yazık ki kalkışma hareketidir ve bu malum yapıya ait paralel yapılanmanın teşvik ettiği üst akıl olarak onların kullandığı bir harekettir.” dedi. Milleti, darbecilere karşı durmak üzere meydanlara çağıran Erdoğan’ın bu çağrısı karşılık buldu.

BOMBA YAĞDIRDILAR
Darbenin yönetim merkezi Akıncı Üssü'nden mühimmat yüklü halde kalkan uçaklar, sonik patlamalarla vatandaşları ürkütmek için ses hızının üzerinde seyretmeyi sürdürdü. Darbeciler bir yandan da Kara Harp Okulu’nda eğitim gören kursiyer askerleri helikopterlerle Genelkurmay Başkanlığı’na taşıdı. Bu sıralarda, uydu yayınlarını durdurmak isteyen ve aralarında sivillerin de olduğu darbeci grup, helikopterle TÜRKSAT’ın Gölbaşı’ndaki tesislerine hareket etti.

VEKİLLER TOPLANDI
TBMM’de temsil edilen tüm siyasi partilerden milletvekilleri, demokrasi ve Meclise sahip çıkmak üzere TBMM Genel Kurul salonunda saat 01.39’da toplandı. Genelkurmay önünde toplanan, tanklar ve zırhlı araçların önünü kesen ve üstlerine çıkan vatandaşlar saat 02.21’de Genelkurmay’a girdi. Ancak darbeciler, vatandaşlara ateş açtı.

Editör: Haber Merkezi