Balıkesir’de görülen bir davada ağrı kesici bir ilacı reçetesiz olarak satan eczacı kalfasına ‘uyuşturucu ticareti yapmak’ suçundan 15 yıl hapis cezası verildi.  İlaca ilişkin olarak alınan Adli Tıp raporunda dava konusu ilacın reçetesine uygun tıbbi amacı dışında kullanılması durumunda ‘uyuşturucu’ kapsamında olacağı belirtildi.

‘Elleri titriyordu’ 
Dava dosyasına göre 17 yaşındaki T.T, bir taksici vasıtasıyla eczaneden reçetesiz olarak ... adlı ilacı aldı. İlacı kullandıktan sonra babası V.T oğlunun durumundan şüphelendi.  Oğlunu sıkıştırınca da eczaneden reçetesiz aldığı hapı kullandığını öğrendi. Savcılığa başvurdu. ‘Çocuğumun elleri titrediğinden birşey kullandığını anladım. Sıkıştırdım, hap kullandığını ve bu ilacı da taksici R.Ö vasıtasıyla eczaneden aldığını anlattı’ diyerek şikayetçi oldu. Başlatılan soruşturma kapsamında taksici R.Ö, normal reçete ile verilmesi gereken ilacı reçete olmadan satan eczacı kalfası M.T ve eczanenin sahibi Y.Y hakkında ‘uyuşturucu ticareti yapmak’ suçundan dava açıldı. Dava sürecinde Adli Tıp Kurumu’ndan ilaca ilişkin rapor istendi.

Raporda ilacın etken maddesinin ‘Prefabalin’ olduğu, yüksek dozlarda kullanıldığında uyuşturucu etkisi yaptığı, uyuşturucu etkisi sebebiyle kullanılmasının adli tahkikat ile belirlenmesi halinde de ‘uyuşturucu madde’ olarak değerlendirileceği belirtildi. 
 
15 yıl hapis! 
T.T ifadesinde bu ilacı arkadaşlarından duyduğunu, merak ettiği için (alkol ile birlikte 5-6 tane) kullandığını itiraf etti. Yargılama sonucunda taksici ve eczane sahibi beraat etti. İlacı satan ve bu suçlamayı kabul etmeyen kalfa ise ‘uyuşturucu ticareti yapmak’ suçundan ceza aldı.

(Milliyet)

Editör: Haber Merkezi