SONNOKTA BERKANT PARLAK - Tarım ve Orman Bakanlığının Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki bazı gıda ürünlerini de içinde bulunduran taklit ve tağşiş yapan firmaları açıklamasıyla “ne yediğimize dair” tehlikeli tablo bir kez daha ortaya kondu. İnsanlara boyalı çayı, sahte tereyağını yediren firmaların ise para cezası ödeyerek yollarına devam etmesi “caydırıcılık” konusunda hukukun üstlendiği sorumluluğu yerine getirmesine gölge düşürüyor.

CEZA SON ÇARE AMA…
Konuyla ilgili görüşlerini Sonnokta’yla paylaşan hukukçu Av. Pirali Çağrı Şensoy, ceza hukukunun temel ilkesinin “son çare” olduğunu belirterek “Hukukî ve idarî yaptırımlar hukuka aykırılıklara engel olmalıdır. Olamıyorsa başvurulması gereken son çare ceza yaptırımlarıdır.” dedi ve denetim vurgusu yaptı. Şensoy “Liyakat esas olmadığı için iş bilmezler görev başındadır ve bu son kaçınılmazdır.” dedi.

DENETİMLER YETERSİZ
Şensoy “Ancak ülkemiz gerçekliği dikkate alındığında uygun standarda sahip olamayan pek çok gıdanın idarî denetimlerden geçerek toplum sağlığını etkilemeye devam ettiği görülüyor. Liyakat esas alınmadığı için denetimler yetersiz kalmaktadır.” diye konuştu.

Av. Pirali Çağrı Şensoy

Editör: Haber Merkezi