TÜRKİYE bu hafta yeni bir soğuk hava ve kar yağının etkisine giriyor. Deyim yerini bulacak Mart kapıdan baktırıp kazma kürek yaktıracak. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre dün gece saatlerinden itibaren yurdu etkisi altına alan yağışlı hava, sıcaklık düşüşüyle birlikte karlı günler yaşatacak. Çarşamba günü karla karışık yağmur olarak başlayacak olan yağışlar, perşembeden itibaren üç gün boyunca kar şeklinde görülecek. Orhan Şen, tarih verip uyarırken, İstanbul başta olmak üzere bir çok ilde okulların yoğun kar nedeniyle tatil edileceği iddia edildi. 

 Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; Ülkemiz genelinin çok bulutlu, Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz (Artvin hariç) ile Erzincan, Erzurum, Tunceli ve Bingöl çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Perşembe 35 yılın en yoğun kar yağışı geliyor! Meteoroloji duyurdu İstanbul, Bursa, Balıkesir, Ankara...

Yağışların genellikle yağmur ve sağanak, Trakya’nın yüksek kesimleri, Kuzey Ege’nin iç kesimleri, Batı Karadeniz’in iç kesimleri, Batı Akdeniz’in Toroslar kesimi ile Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Erzincan, Erzurum, Tunceli ve Bingöl çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

Perşembe 35 yılın en yoğun kar yağışı geliyor! Meteoroloji duyurdu İstanbul, Bursa, Balıkesir, Ankara...

Meteoroloji uzmanı Orhan Şen ise sosyal medya hesabından, "Bugün Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ile doğu anadolunun batısı yağışlı Trakya'nın yükseleri, Kuzey Ege'nin iç, Batı Karadeniz'in iç kesimleri, doğu anadulunun batısı KKY ve kar diğer yerler yağmurlu. Sıcaklıklar 2-3 C azalmaya başlıyor" dedi.

10-15 Mart arası soğuk hava ve kar yağışı var
"Bugün sabah Trakya da KKY ve yüksekler kar yağışı yapabilir. İstanbul yağmurlu sıcaklık 8 derece" diyen Orhan Şen, "10-15 Mart arası günlerinde Soğuk hava ile birlikte KKY ve KAR yağışı Türkiyenin büyük bir bölümünde etkili olacak. Gece sıcaklıkları sıfırın altına düşecek. Bu nedenle geceleri buzlanma ve don olayı görülebilecek" uyarısı yaptı.

Perşembe günü deyip saat verdi!
Orhan Şen, "Kar yağışı Perşembe sabah saat 6-7 dolayında İstanbulun avrupa yakasının kuzey ilçelerinden giriş yapacak görünüyor. Önceleri KKY şeklinde başlar. Aralıklı olarak Pazartesi sabahına kadar yerde ve gök de kar yağışını İstanbullular görecek." dedi.

"Kar yoğunluğu daha çok Marmaranın doğusu ile Batı karadeniz iç kesimlerinde görülüyor. Cumartesi günü İstanbulun Anadolu yakası daha yoğun olmak üzere Kar etkili olabilir." diyen Orhan Şen'den u uyarılar geldi:

- Yerel yönetimler, Karayolları, paralı yolları işletenler aman dikkat tekrar olumsuzluk yaşamayalım. En fazla dikkat edecek olanlar ise biz vatandaşlar Kış lastiksiz çıkmayın. Siz yolda kalınca arkadaki kış lastiklilerde yolda kalıyor En önemlisi yolu açmak için kepçe de gelemiyor.
- Tabiki bunların hepsi tahmin. Atmosferdeki olaylara etki eden o kadar çok şey var ki bunların hareketlerini tek tek kontrol etmeniz ve tahmin etmeniz zor. Afrikadaki bir kelebeğin kanat çırpması bile etkiliyor. Bu denle ben sadece olasılıkları yazdım.

35 yıl sonra ilk kez Mart'ta bu olacak

Hava Forum ise, harita yayınlayıp, "Sibirya kökenli Aybar soğuk hava dalgası yola çıktı. 35 yıl sonra ilk kez Mart ayında böyle kuvvetli bir soğuk tahmin ediliyor" deyip, "Bazı meteorolojik modeller İstanbul'u adeta kara gömüyor. Değişim olmaz ise 1987'den sonra en iddialı kar geliyor" bilgisi verdi.

Perşembe 35 yılın en yoğun kar yağışı geliyor! Meteoroloji duyurdu İstanbul, Bursa, Balıkesir, Ankara...

Perşembe ve cuma okulları tatil edecek kar geliyor

Hava Forum, "Son verilere göre Karadeniz adeta İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Balıkesir, Düzce çevresi için "çalısmaya hazırım" diye bağırıyor. Özellikle İstanbul ve çevresine bakın, Karadeniz hedefine girmiş. Bu haliyle Perşembe ve/veya Cuma okullar ve işyerleri tatil olur." tahmininde bulundu.

İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Sakarya kara gömülebilir
Aybar soğuk hava dalgasında Karadeniz'de vortex oluşma ihtimali de var. Şayet bu gerçekleşirse vortexin karaya çıkma konumuma bağlı olarak kısa sürede İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Sakarya gibi şehirler kara gömülebilir.
Yoğun kar yağışının beklendiği 10 Mart perşembe ve 11 mart cuma günü haritalı hava durumu tahmini de şöyle:

Perşembe 35 yılın en yoğun kar yağışı geliyor! Meteoroloji duyurdu İstanbul, Bursa, Balıkesir, Ankara...

Perşembe 35 yılın en yoğun kar yağışı geliyor! Meteoroloji duyurdu İstanbul, Bursa, Balıkesir, Ankara...

Editör: Haber Merkezi