Rusya-Ukrayna savaşında 9. güne girilirken Avrupa’nın en büyük santrali Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki çatışmalar sonucu yangın çıktı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, nükleer santralde olası bir patlamanın Çernobil'den on kat daha büyük olacağını belirtti. 

Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki yangının kontrol altına alındığı duyurulurken CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen canlı yayında sızıntı durumunda olabilecek senaryoları anlattı.

İşte CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen'in açıklamaları...

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan ''nükleer sızıntı'' açıklaması - Resim: 2

Önemli bir nükleer santral bu, Avrupa'nın en büyük nükleer santraliymiş. Şu anda bir sızıntı yok ama olursa ne olur? Çernobil'i yaşadık, sızıntı olduktan sonra Doğu Karadeniz bölgesinde etkisi oldu. Meteorolojik şartlar döndü ve Polonya tarafına gitti, kanser vakalarının çok arttığını görmüştük.

Bu nükleer santral daha da yakın bize. 600-700 kilometre mesafe var. Bu grafik nükleer santralden çıkan bir sızıntının aldığı mesafeyi gösteriyor. Saat 6'da bir sızıntı olsaydı, nükleer atıklar nereye gidecekti? Sibirya'ya doğru gittiğini görüyoruz. Sızıntı olup olmayacağını da bilmiyoruz.

Yangının söndürülmesi hayırlı bir iş olmuş, böyle büyük bir nükleer santralde sızıntı olsa mutlaka etkilenirdik.

"RADYOAKTİF SIZINTI YOK"

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu yaptığı açıklamada, "Reaktörler zarar görmedi, radyoaktif sızıntı yok" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Zaporijya nükleer santraline saldırısından sonra çıkan yangınla ilgili yapılan açıklamada şu an radyasyon seviyesinin normal değerde olduğu duyuruldu.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan ''nükleer sızıntı'' açıklaması - Resim: 5

Radyasyon tehdidi var mı?

Ukraynalı yetkililer Cuma sabahı, tesisin güvenlik altına alındığını ve 'nükleer güvenliğin artık garanti edildiğini' söyledi.

Daha önce, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Ukrayna düzenleyicisinin ajansa 'Zaporizhzhia nükleer santral sahasındaki radyasyon seviyelerinde rapor edilen herhangi bir değişiklik olmadığını' söylediğini duyurmuştu.

Yerel saat ile 06.20'de yangının söndürüldüğü ve can kaybının yaşanmadığı açıklandı.

ABD ise en son bilgilerinin tesiste yüksek radyasyon seviyeleri belirtisi göstermediğinin altını çizdi.

ABD enerji sekreteri Jennifer Granholm, reaktörlerin 'sağlam muhafaza yapıları tarafından korunduğunu ve reaktörlerin güvenli bir şekilde kapatıldığını' söyledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan ''nükleer sızıntı'' açıklaması - Resim: 10

Bünyamin Sürmeli'den kritik uyarı

Meteoroloji uzmanı Bünyamin Sürmeli'den Haber Global canlı yayınında Türkiye ile ilgili tüyler ürperten uyarı geldi. 

Sadece Karadeniz bölgesi değil tüm Türkiye etkilenir

Zaporijya Nükleer Santralinde olası sızıntının Türkiye'ye neye mal olacağını anlatan Bünyamin Sürmeli şunları söyledi: "Patlama olursa sadece tek bölge değil birçok bölge etkilenir. Rüzgar olduğu müddetçe radyoaktif parçacıkların ne kadar yükseğe gitmesi insan temasından uzak durmasını gösterir."

"Ancak yer seviyesinde ilerlediğinde toprağa teması daha kolay olacak. Böylece bir insanla teması daha kolay olacak. Olası patlamanın yeri Çernobil faciasından Türkiye'ye daha yakın bir bölgede. Yani sadece Karadeniz değil, Doğu'da etkilenir. Tüm Türkiye etkilenir. Tedbir alınması lazım."

Editör: Haber Merkezi