1960 model otobüsler!
14 Ağustos 2017 tarihli yine bu köşeden yazdığımız yazı buydu: Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin halen daha yollarda ızdırap çektirdiği belki de 1960 model otobüsler artık halkın canına tak etti. 2017 yılında belki de artık en köhne ilçelerde dahi kullanılmayan otobüsler arıza üstüne arıza yapıyor. Dün akşam da Arsin-Araklı-Sürmene otobüsü Kaşüstü’nde yolda kaldı. İçindeki 70 kişi yaklaşık 40 dakika Trabzon’dan gelecek otobüsü bekledi. Araçtır bu bozulur elbet ancak tarihi eserlerin yeri de müzelerdir. Kaldırın artık bunları Trabzon Şehir Müzesi’ne.

Büyükşehir’den düzeltme ve cevap!
Konunun muhatabı Büyükşehir Belediyesi gazetemize Trabzon 3. Noterliği üzerinden bu yorum ya da kulis adına ne derseniz deyin bir cevap ve düzeltme metni göndermiş. Aktarıyoruz: “Karadeniz’de Sonnokta Gazetesi’nin ‘Günün Aynası’ başlıklı köşesinde yayımlanan “1960 model otobüsler” başlıklı haberde yalan ve yanlış ifadeler kullanılmıştır. Ortahisar-Sürmene hattında kullanılan 2000 model, Mercedes marka, otomatik vites, körüklü Büyükşehir Belediyesi otobüsü, Kaşüstü Mahallesi’ne arızalanmış, 15 dakika içerisinde bölgeye sevk edilen ikinci bir otobüsle yolcularımız Ortahisar İlçesine nakledilmiştir. Otobüsün 1960 model olduğu, eski otobüslerle vatandaşlar ızdırap çektirildiği şeklinde yansıtılmış ve bu şekilde yalan ifadelerle Belediyemiz aleyhine kamuoyu oluşturulmaya çalışılmıştır. Büyükşehir Belediyemiz Trabzon genelinde 169 araçtan oluşan otobüs filosu ile toplu taşımacılık yapmaktadır. 2009’dan günümüze Belediyemiz ulaşım filosuna 130 adet yeni otobüs katılmıştır. Söz konusu haberde iddia edilen 1960 model otobüslerle toplu taşımacılık yapılması 2004-2009 döneminde olmuştur. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, 2009 yılında göreve seçilmesinin ardından kısa sürede halkımızın şikayetçi olduğu eski otobüsleri yenilemiştir. Tüm otobüslerin bakımları rutin olarak yapılmaktadır. Buna rağmen arıza yaşanması son derece olağandır. Yaşanan herhangi bir arızayı Belediyemizin aleyhine kamuoyu oluşturmak için, 200 model otobüsün 1960 model olduğu yalanıyla kullanmak basın ahlak ve ilkelerine aykırıdır. Müzeye kaldırılması gereken Belediyemizin otobüsü değil, yalan haber kaleme almaktan utanmayan anlayıştır. Kamuoyunun bilgisine sunulur.”

Sonnokta’dan düzeltme ve cevap
Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin cevap ve düzeltmesine bizler de kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından cevap ve düzeltme yazalım dedik. 14 Ağustos’taki metnimizi de Büyükşehir’in açıklamasını da tek bir harfine dokunmadan verdiğimizi belirtelim. Haberde yalan ve yanlış ifadeler kullanıldığından bahsedilmiş ya, yalanın bizim işimiz olmadığını belirtelim. Biz “Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin halen daha yollarda ızdırap çektirdiği, belki de 1960 model otobüsler” dedik, Büyükşehir “Otobüsün 1960 model olduğu, eski otobüslerle vatandaşlar ızdırap çektirildiği şeklinde yansıtılmış” diyor. Yani biz eski otobüslerin varlığına dikkat çekmişiz Büyükşehir başka tarafa.. Biz vatandaşın ve bizim 40 dakika yeni otobüs beklediğimizi yazmışız, Büyükşehir otobüsün 15 dakikada geldiğini söylemiş. Biz, yaşanan bir sıkıntıyı yorum katarak dile getirmişiz, Büyükşehir, “Yalan ifadelerle Belediyemiz aleyhine kamuoyu oluşturulmaya çalışılmıştır” demiş. Biz, “Araçtır bu bozulur elbet” diyerek anlayış göstermişiz Büyükşehir, nefret diliyle basın ahlak ilkelerini bize öğretmeye kalkmış. Biz, “Bu eski otobüsler müzeye kaldırılsın” diye ironi yapmışız, Büyükşehir, “Müzeye kaldırılması gereken yalan haber kaleme almaktan utanmayan anlayış” demiş. Ve en önemlisi biz otobüsün Arsin- Araklı-Sürmene otobüsü olduğunu söylemişiz, Büyükşehir, “15 dakika içerisinde bölgeye sevk edilen ikinci bir otobüsle yolcularımız Ortahisar İlçesine nakledilmiştir” demiş. Yani Arsin-Araklı-Sürmene’ye giden yolcular tekrar Ortahisar yönüne taşınmış. Bize ilginç geldi.

Hani yorum hürdü beyler?
Her basınla buluşmasında “Haber kutsal, yorum hürdür” söylemi geliştiren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve kendisini yönlendiren tüm ekibine de şunu belirtmek isteriz ki, yapılan 5 satır doğru ve bizzat yaşanmış bir yorum için noter kanalıyla 30 satırlık yanlışlarla dolu bir cevap yazısı göndermek hem kurumsallığınıza yakışmadı hem de söylemlerinizle çelişti. Gazete bünyesinde 5 arkadaşımızın Gazetecilik mezunu olduğunu yani basın ilke ve ahlak yasaları sözde değil özde çok iyi bildiğimizi belirterek, Trabzon’da kaç adet 1960 ya da daha üst model otobüs olduğunu Trabzon kamuoyunun takdirine bıraktığımızı söylemek isteriz.

Editör: Haber Merkezi