Trabzon Büyük Şehir Belediye Başkanı Sayın Murat Zorluoğlu’nu yeri geldiğinde, şehrimize kazandırımlarından dolayı bu köşede açıktan takdir eden yazılar yazmışızdır. Siyasi hedefi olan ancak aleni siyasi pazarlaması yapılmayan hizmetlerinin memnunluk yarattığını hiçbir hesap yapmadan söyleyebilmişizdir. Medeni olmanın, demokratik olmanın, adaletli olmanın gereği de zaten budur.        Şimdi aşağıda satırına virgülüne dokunmadan; Büyükşehir Belediye Başkanlığını ilgilendiren ve ayni konuda alınan iki ayrı kararı sizlere takdim edeceğim. Birisi; Trabzon Büyük Şehir Ulaştırma Daire Başkanlığının, diğeri ise Ortahisar Belediye Başkanlığının yazıları. Bu yazılara geçmeden önce olayı kısaca hatırlayalım. Boztepe Şahintepe Sokak site müştemilatında oturan bütün paydaşların görüşü alınmadan araç trafiğine kapatılmış ve bazı bloklar bu gelişmenin dışında tutularak, şehrin ortasında yaklaşık yüzlerce kişilik insan gurubu, ana yol bağlantısından mahrum bırakılarak, tali –yan yollardan evlerine ulaşmak zorunda bırakılmışlardı. Bu durumun, itfaiye ulaşımı, okul servis ulaşımı, ambülans ulaşımı ve dahi; anayol bağlantılı olduğu için buradan daire alanların emlak değerlerinin olumsuz etkileneceği gibi ayrıca sebep olacağı olumsuz ve tehlikeli (yangın durumunda büyük itfaiye araçlarının bu tali yollardan girememesi gibi) sonuçlarının da olabileceğini ilgili ve yetkilerle paylaşılmıştık. CİMER kanalı ile de durumu en üst seviyedeki ilgililere arz edilmişti.

               

Yapılan bu haklı girişimler ve paylaşımlar neticesinde kapatılan site girişi ve çıkışı tekrar araç trafiğine açılmış ancak, kapatıp- açmayı sağlayan sistemler yerinden sökülüp alınmamıştı! Bu durum itirazcı site sakinlerinde bir şüphe bırakmış ise de şikâyetin muhataplarının resmi yazıları ortadayken tekrar geriye dönüşün olamayacağı inancıyla, er- geç sistemlerin söküleceğini bekliyorken, aniden, 27 Ocak 2022 tarihi itibari ile sökülmeyen sistemler devreye sokularak “Şahintepe Sokak” yeniden trafiğe kapatılmıştır!

                Şimdi bu konuda daha önce alınan kararlara bakalım isterseniz; Şahintepe Sokağının araç trafiğine kapatılması ile ilgili, Büyükşehir Belediye Başkanlığının yazıları;

                “Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Daire Başkanlığının, Ulaşım trafik Düzenleme Kurulunun, 05.07.2021 tarihli ve 20217 106 sayılı kararıyla yaya trafiğine açık bırakılmak kaydı ile trafiğe kapatılmıştır”.

Yani Boztepe Şahintepe Sokak, Büyük Şehir Belediye Başkanlığının, ilgili biriminin aldığı ancak hiçbir yasal dayanağı olmayan karar ile araç trafiğine kapatılmıştır.

                Bunun üzerine Ortahisar Belediye Başkanlığına mağdurlarca yapılan itirazlar neticesinde; şu karar “Site yönetimine” tebliğ etmişti.

                “Sayın Bozkent Site Yönetimi (Boztepe Mahallesi Şahintepe Sokak Bozkent Site Yönetimi) Sayı: E-37139117-115.99-30754, Konu: Boztepe Mahallesi Demir kapının kaldırılması. 28.10.2021

Trabzon İli Ortahisar ilçesi Boztepe Mahallesi tapunun 428 ada 57 nolu parsel ile 1260 ada 1 nolu parsel arasında kalan Şahintepe Sokak üzerine yapılan demir sürgülü kapıların bulunduğu yerden 15(onbeş) gün içerisinde kaldırılması gerekmektedir. Aksi takdirde imar kanununun 40. Maddesi gereği 6218,08 TL para cezası ile cezalandırılacaksınız ve gerekli çalışmalar belediyemiz tarafından yapılarak masraflar %20 fazlası ile tarafınızdan tahsil edilecektir. Gereğini bilgilerinize rica ederim.

(Mustafa Dinçer- Belediye başkanı adına/Belediye Başkan yardımcısı.” Ayrıca CİMERE yapılan bir müracaata verilen cevapta şu şekilde olmuştur: “T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi(CİMER) ne 08.09.2021 tarihinde yapmış olduğunuz 2104550563 sayılı başvurunuz 08.11. 2021 tarihinde “Yapı Kontrol Müdürlüğü tarafından cevaplanmıştır” denilerek, yukarıdaki beyan ettiğimiz Ortahisar Belediye Başkanlığının yazısına da atıfta bulunulmuştur

                Şimdi; bir belediye başkanının kendi alt birimlerinin görevleri ile ilgili bütün detayları bilmesi elbette ki mümkün değildir. Bu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı için de geçerlidir. Mağdur ailelerin ortak görüşü; “Sayın başkanın bilgisi dışında bu tasarruf yapılmış ise, başkanımızı bu konuda bilgilendirmek için meramımızı seslendiriyoruz ve mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Yok, eğer başkanın da bilgisi dâhilinde yapılan bir uygulama ise bunu doğru bulmuyoruz. Doğru olan Ortahisar belediye Başkanlığının yaklaşımıdır. Eğer büyük Şehir Belediye Başkanlığı; benim sözümün üzerine söz olmaz diyerek, bunca insanın mağduriyetine göz yumacaksa, bu insanlar haklarını mutlaka hukuki zeminlerde arayacaklardır” şeklindedir. Problem çözmek; bir tarafı memnun ederken diğer tarafı mağdur etmek şeklinde olmamalıdır!

                Hangisi doğru Sayın Başkan diyerek durumu; Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Murat Zorluoğlu’nun bilgi ve ilgilerine sunuyoruz.