Kısa adı TÜROB olan Türkiye Otelciler Birliği 50 yılına pandemi ortamında girdi. Bayrağı Timur Bayındır’dan alan ve daha iyi noktaya taşımanın gayretinde olan Yönetim Kurulu Başkanı Muberra Eresin, hafta içinde yönetim kurulu üyeleriyle basının karşısına çıkarak otelcilerin içinde bulunduğu durumu diplomatik ve iyimser bir dille anlattı. Sözlerine, turizm fotoğrafçılığının önemli ismi Halil Tuncer’in vefatından üzüntü duyduğunu belirterek başlayan Eresin,” O’na Allah’tan rahmet dilerim” dedi.

TÜROB Başkanı Eresin, sektörlerinin ana sorunları şu başlıklarla dile getirdi; Pandemi sürecinde toplumun tüm kesimlerinde oldukça zor bir 1.5 yıl yaşadık. Umuyoruz ve yürekten diliyoruz ki, vaka sayılarındaki artış biraz endişe oluşturmakla birlikte aşının daha da yaygınlaşmasıyla bu süreci geride bırakacağız. Konaklama sektörü yatırımlarına bakarsak: Bu yılın ilk 7 aylık döneminde toplam 9.214 yataklı 64 otel projesi için 1 milyar 225 milyon TL’lik teşvik başvurusu yapıldı. Proje sayısı artsa da yatırım sayılarında düşüş söz konusu.

Yani, yatırımcılar doğal olarak ihtiyatlı. Hep dile getirdiğimiz gibi bazı bölgelerde yatırım fazlası söz konusu. Türkiye’de doluluklar belli bölgelerde belli oranlara gelmeden otel yapım izni verilmemeli. Bugün otellerimizin hepsi açık. Ama, eski performansımıza dönmüş değiliz. Ancak yüzde 40’ı aşan doluluklar bizi gelecek aylar açısından umutlandırıyor. Umut verici bir gelişme olarak, son 1-2 aydır konaklama sektöründe istihdam talebinde canlanma başladı. İstanbul’da hemen her otel nitelikli personel arıyor. Hemen her departman için nitelikli iş gücüne ihtiyaç var. Son 1.5 yıldır en fazla gündeme gelen konulardan biri de kapanan veya el değiştiren oteller oldu. Bu konuda abartılı haberler gündeme geldi. Şunu net bir şekilde söyleyebiliriz ki, tamamen kapanan veya el değiştiren otel sayısı çok az.

Bunu da, Türk ve dünya turizminin en zor döneminde dahi hem hükümet destekleri hem de kendi özkaynaklarıyla ayakta kalması açısından sektörün bir başarı öyküsü olarak tarihe not düşebiliriz. Her şey bitmedi ama bitecek. Bittiği gün her şeye hazırız. Özellikle gelecek yıllar için Türkiye’nin ve İstanbul’un moda olmasına kesin gözüyle bakıyoruz. Pandemi sonrasında güçlü bir toparlanma ile tüm kayıplarımızı telafi etmeyi ve Türkiye ekonomisine katkılarımızı önceden olduğu gibi sürdürmeyi hedefliyoruz. Eresin, taleplerini ise şöyle sıraladı: “Konaklama Sektörü için KDV indirim uygulamasının 2022 yılı Mayıs ayına kadar uzatılması yararlı olacaktır. Ayrıca, 01.01.2022 tarihi itibariyle uygulamaya konulacak KONAKLAMA VERGİSİ ertelenmelidir. Turizm Sektörü ve Türkiye Bankalar Birliği arasında “Finansal Çerçeve Anlaşması” ile kredilerin yeniden yapılandırılması hayati önemdedir.”