Ordu’nun Perşembe ilçesi Ramazan Köyü açıklarında bulunur, Türkiye Doğa Derneği tarafından “Önemli Kuş Alanı” (ÖKA) kapsamında, Hoynat Adası.

Türkiye'de nesli tükenmeye yüz tutmuş tepeli karabatakların yuva yaptığı tek alan olma özelliğine sahip Hoynat Adası Kuş Cenneti karşısına şimdilerde yapılan durak ve seyir noktası.

Proje, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin önceden atıl durumda olan seyir alanını daha kullanılabilir hale getirmek amacıyla zemin doğal taş kaplanarak alanı söz de daha güvenli hale getirmek maksadı ile teras alanın etrafı ahşap korkuluk ile çevrilmiş, kuş gözlemi yapılması için alana 2 adet de seyir dürbünü yerleştirilmiş.

Ayrıca kumsal alanın ulaşılabilir olması için ahşap traverst basamaklarla deniz seviyesine iniş dahi yapılmış, buraya kadar her şey güzel peki bu çalışmaların proje aşamasında alanın geçmişte heyelandan çökmüş bütün yol boyunca denize kadar koca toprağın ve taşların o bölgeyi kapladığını hatırlayanız oldu mu?

Bu alanın aslında yavaş yavaş tehlike ikazı veren bir yer olduğunu daha evvel de yazmıştım.

Perşembe Yalıköy Bolaman Sahil Yolu üzerinde yani aslında Karadeniz Sahil Yolu tüneller mevki yoğun olarak kullanılmış olsa da alternatif yol olarak kullanılan bir yol.

Bu yoldaki görüntüler geliyorum diyen bir faciayı aslında ortaya koyuyor. Bu işaretleri biraz gözlemekle mümkün.

Yol Menderes hükümeti döneminde açıldı.

Açılışından bugüne ciddi manada bu bölgede bir inceleme yapan bir görevli pek görülmemiş, özellikle de 2007’de açılan Karadeniz Sahil Yolu’ndan sonra ilgisiz kalmış.

Her ne kadar arada yol boyunca çalı çırpı ot gibi temizlikler yapılmış olsa da Büyükşehir Belediyesi’nin yetki alanı içindeki bu yerin Hoynat Adası’ndaki seyir terası insanların şimdilerde yoğunluk oluşturduğu bir yer oldu.

Daha önce bu bölgenin hayati ve tehlikeli yer olduğunu tarihe bakarak görmek mümkün. İzmir depreminin arkasından bu bölgenin derhal ciddi anlamada incelenmesi şart.

Çok uzağa gitmeden tarihi hatırlamak mümkün Ordu Perşembe arasında bulunan il ve ilçe sınırlarını ayıran Efirli’deki Akçaova Köprüsü aşırı yağışlarından sonra selden yıkılmıştı.

Perşembe Metreseönü Büyükağız Köprüsü turizm alanı Hoynat Tüneli’nin olduğu alan heyelan afeti geçirmiş, koca koca kayalar denize kadar ulaşmıştı.

Hâlihazırda Hoynat Tüneli içinde sürekli akan suların aslında tünel için tehlike işareti sizce vermiyor mu?

Bütün bunların yanında önemli olan Karadeniz Sahil Yolu’ndan geçmesi yasak olan yanıcı ve yakıcı kimyasal madde taşıyan araçların her ne kadar görevliler tarafından kontrollü geçişi sağlansa da bu araçların birçoğu tehlike ve tehdit arz ettiği görülmekte, hele hele geçmişteki son Tirebolu ilçesindeki o korkunç kazadan sonra kısaca Ordu Efirli’den başlanarak Bolaman’a kadar yolun heyelan tehlikesinde ve tünellerin çökme olasılığına karşı çok ciddi bir inceleme başlatılması gerekir.

Afet geldikten sonra ağlamak fayda getirmez bizden hatırlatması.