Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi görüşmelerinde İYİ Parti Grubu adına konuşan Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, Ak Parti'ye ağır eleştirilerde bulundu: "Sporu, siyasi iktidarınız için 'mevzi kuvvetlendirme mecrası' olarak görme yanlışınızdan dönün!" dedi. 

Örs, getirilen kanun teklifi ile  spor yönetimini kulüplerin özerkliğe kavuştuğu günlerden daha da eskiye götüren bir sistem inşa edilmek istendiğini belirterek "Bu kanun teklifiyle kulüpler ve federasyonlara 'Bakanlık olmadan nefes bile alamazsınız.' deniliyor. Kulüpler, Dernekler Kanunu'yla İçişleri Bakanlığına; şirketleriyle Ticaret Bakanlığına ve Türk Ticaret Kanunu'na veya şirketi halka açıksa Sermaye Piyasası Kanunu'na; liglerde Türkiye Futbol Federasyonuna; Avrupa liglerinde ise UEFA'ya bağlı iken, getirilen bu teklifle tüm yetki Spor Bakanına bağlanıyor. Sporun yönetimini kulüplerin özerkliğe kavuştuğu günlerden daha da eskiye götüren bir sistem mi inşa edilmek istenmektedir diye kuşkularımız var." ifadelerini kullandı. 

ÖZERKLİK ORTADAN KALKIYOR 

Örs, bu kanun teklifiyle federasyonun özerkliğinin tartışmaya açıldığını ifade ederek şöyle konuştu: "Kulüpler ve federasyon nasıl özerk olacak? Bu kanun kapsamı her ne kadar birtakım yeni düzenlemeler içeriyor olsa da genel itibarıyla spor kulüpleri ve federasyonlar bir anlamda yürütmeye ve yürütmenin denetimine bağlanıyor. Federasyon ve kulüplerin yönetimiyle ilgili birçok işlemi direkt ya da dolaylı olarak Bakanlığın uhdesinde tutmak, onları merkezî idarenin hâkimiyeti altına almaktan başka nedir diye soruyorum. Spor Bakanlığına sınırsız denetim yetkisi veriliyor; Bakanlık dilediği zaman gelip kulübü, federasyonu denetleyebilir. İyi, güzel de bu kulüpler şirkete çevriliyor. Kulüpler şirket oldukları için vergi yönünden Maliye, diğer yönlerden ise İçişleri ve Ticaret Bakanlığı, Sermaye Piyasası Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, MASAK, TFF, UEFA, gibi birçok kurum tarafından zaten denetleniyor. Burada yapılmak istenen, Türkiye Futbol Federasyonunun özerkliğini ortadan kaldırmak ve diğer federasyonların bağımsız hareket etme alanını daraltmak değil de nedir acaba?" 

FIFA VE UEFA UYARISI 

Konuşmasında FIFA ve UEFA uyarısı yapan Örs, kanun teklifinin FIFA ve UEFA kural ve kaideleriyle uyumluluguna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı "5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'a göre ülkemizde futbol faaliyeti özerk Türkiye Futbol Federasyonu tarafından FIFA ve UEFA kural ve kararları da dikkate alınarak yürütülmekte, düzenlenmekte ve denetlenmektedir. Dolayısıyla futbol kulüpleri ve federasyon hakkında yapılacak her ulusal düzenleme mevcut uluslararası düzenlemeler ve ulusal düzenlemelerle entegre şekilde, mevcut ilkeler göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Özellikle bu geçiş dönemleri titizlikle planlanmalıdır. Uluslararası arenada istenmeyen durumlarla karşılaşmamamız için konuda gerekli hassasiyet özellikle gösterilmelidir." 

SİYASET SPORDAN ELİNİ ÇEKMELİ 

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, konuşmasında  Ak Parti'nin spor politikalarını eleştirerek "Burada hangi düzenlemeyi yaparsak yapalım, hangi kıstasları getirirsek getirelim siyaset, sporun üzerinden elini çekmedikçe getireceğimiz düzenlemelerin bir anlamı kalmaz. Ak Parti iktidarının mevcut spor karnesi, bugüne kadarki spor politikası ve uygulamaları bu uyarıyı yapma zorunluluğunu hasıl etmiştir. Sporu sağlıklı bir neslin yetişeceği alan olarak görmek zorundayız. Yirmi yıllık Ak Parti iktidarında gördük ki bugün Türkiye'yi idare edenler, sporu, siyasi iktidarın mevzi kuvvetlendirme mecrası olarak görmektedirler. Bu yanlışınızdan dönün. Bu yanlış, sporla gelişmeyi bekleyen gençlerimize yapılan çok büyük bir haksızlıktır. Kamuoyu algısını kontrol etmek isteyen siyasi iktidar, spor kulüplerini ve tribünleri de kontrol etme arzusunda olduğu sürece hangi düzenlemeyi yaparsak yapalım sonuç elde edemeyiz. 

FEDERASYON SEÇİMLERİNE MÜDAHALE ETMEYİN! 

Bugün olduğu gibi, Futbol Federasyonunu, onun Başkanını, yöneticilerini, kurullarını siz atarsanız hatta ve hatta yedektekilerin sıralarını siz belirlerseniz, oralara kadar müdahil olursanız ve bu alışkanlıklarınıza devam ederseniz buradan ne yaparsak yapalım sonuç değişmez. Anadolu'da yüz binlerce taraftarı olan şehir takımları alt liglerde mücadele ederken yakınlarınızı kamu kaynaklarıyla Süper Lig'de kulüp sahibi yaptınız. Sayenizde seyircisi olmayan ama her şeyiyle sizin olan bir kulüp ve siz atadığınız için sözünüzden çıkamaz hâle gelmiş federasyonumuz var." dedi. 

TFF BAŞKANININ İSTİFASI! 

Konuşmasının son bölümünde TFF Başkanının istifasına dikkat çeken Örs, "Son dönemde Türkiye Futbol Federasyonunda yaşanan istifalar ve özellikle Federasyon Başkanının istifasının nedenine ilişkin açıklamaları ya da hakemlerin önce  işten el çektirilip sonra tekrar göreve çağrılmaları gösteriyor ki Ak Parti İktidarı birçok konuda olduğu gibi sporda ve özellikle de futbolda gerçeklerle yüzleşmelidir. Biliniz ki "Her şeyi ben bilirim, ben yaparım; benim dediğim dedik, çaldığım düdük." tavrınız futbolda da duvara toslamıştır, onarılması zor hasarlar meydana getirmiştir." ifadelerini kullandı.